O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Zdraví a staronové poznatky - 6 (Hlíva ústřičná)

14.06.2011 09:05

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - HOUBA PRODLUŽUJÍCÍ ŽIVOT

Léčivé účinky hlívy ústřičné jsou už po tisíce let dobře známy asijským lékařům, díky nimž si postupně dobývá i naši západní medicínu. V Asii je hlíva považována za houbu pevného zdraví, energie a dlouhověkosti.. působí proti rakovině, snižuje cholesterol v krvi, silně povzbuzuje imunitní systém...

 

Hlíva ústřičná - nebo také Hirataké - je výtečná houba, rostoucí na kmenech většinou listnatých stromů. Původně nejspíš pochází z Číny, ale postupně se rozšířila do oblastí téměř po celém světě. U nás se ve volné přírodě objevuje hlavně od období pozdního léta do zimy, ale díky celoročním pěstírnám a importu ji dnes již můžeme koupit po celý rok.

Její popularita je stále na vzestupu, nejen u gurmánů, ale i u lékařů, léčitelů, lidí s podlomeným zdravím, či jedinců bez větších potíží, kteří se však stravují uvědoměle, s ohledem na potřeby svého těla a celkovou kondici..

 

Hlíva - prevence a lék proti rakovině

Účinky látek obsažených v hlívě mají prokazatelně protirakovinný účinek. Celá řada odborných studií se i nadále zabývá jejich výzkumem, ale už dnes hlívu najdeme jako součást mnoha preparátů předepisovaných lékaři, nejen léčiteli a bylinkáři. Funguje jak jako prevence, tak jako lék, může zpomalovat rozvoj rakoviny, redukovat některé nádory a pomáhat při doléčení.
Onou úžasnou látkou, stojící za tak významnými účinky, je beta 1,3 d-glukan, který je vysoce zastoupen i v další asijské, léčivé a výborné houbě - Shiitaké. Výtažky z těchto dvou hub s obsahem beta 1,3 d-glukanu se v různých formách úspěšně terapeuticky využívají k léčbě rakoviny. O konzumaci samotné hlívy a přípravků z ní si více povíme na konci článku.

Hlíva ústřičná efektivně posiluje naši imunitu

Stimulační vliv na naši obranyschopnost je u hlívy dán nejen výše zmíněnou látkou, ale i zastoupením důležitých vitaminů a minerálů. Najdeme v ní řadu vitaminů skupiny B, vitamin C, draslík, fosfor, zinek, jód, selen, chróm atd. Dále obsahuje např. bílkoviny, mastné kyselinyvlákninu, která významně přispívá k detoxikaci střev.

Konzumací hlívy nebo výrobků s jejím extraktem pomáháme našemu tělu ve vybudování silného ochranného štítu, který nás obrňuje jak před vnějšími vetřelci ve formě virů, bakterií, plísnítoxických látek, tak před degenerativními procesy uvnitř našeho těla.. ať jde o "banální " nachlazení, chřipku, angínu.. chronické nemoci a potíže jako je např. astma, alergie, ekzémy, úporná mykotická onemocnění, opakující se záněty, revma, cukrovka apod.. až po velice závažné nemoci kardiovaskulárního systému a zmíněné rakoviny, dokonce se s hlívou počítá jako s nadějí na zpomalení rozvoje AIDS.

 

Hlíva snižuje krevní cukr a cholesterol v krvi

S touto lahodnou houbou by se měli spřátelit také diabetici. U hlívy byl objeven účinek snižování hladiny krevního cukru a potíží spojených s cukrovkou, jako je např. vysoký oční tlak. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi, reguluje krevní tlak a působí jako prevence a lék arteriosklerózy. Celkově prospívá zdraví, průchodnosti a elasticitě cév a tepenchrání naše srdce.

 

Může nám konzumace hlívy ublížit?

Nesmírnou výhodou této léčivé houby je, že nejsou známy žádné neblahé účinky na náš organismus. Jediné, na co je třeba dávat pozor, je fakt, že hlíva do sebe "natahuje" toxiny z okolí, jako např. těžké kovy. Proto ji nikdy nesbíráme v okolí silnic a v jinak znečištěném prostředí.

Jak konzumovat hlívu ústřičnou?

Hlíva v kuchyni:
Jak už bylo několikrát řečeno, hlíva ústřičná je chuťově velice příjemná a aromatická houba, kterou často bez problémů konzumují i lidé, jež jinak houbám příliš neholdují. Existuje nespočet receptů na její úpravu, hlavně v asijském kulinářství ji najdeme jako součást tradičních pokrmů všeho druhu, ale díky své lahodnosti je populární po celém světě. U nás se s oblibou upravuje např. jako přírodní nebo obalený řízek, výborná je v polévkách nebo jako ingredience k zapékání masa, můžeme ji použít do nádivek, do těstovin a rýže, krémových omáček apod.

Hlíva jako lék:
Pravidelná konzumace čerstvých plodnic je jednou z cest, jak využívat léčivých účinků hlívy. Další možností je užívání prášku ze sušených hub nebo přípravků s extraktem hlívy. Buď si tedy můžeme hlívu usušit a podrtit či rozmixovat k dalšímu užití, nebo ve specializovaných prodejnách a lékárnách zakoupit hotový preparát s udaným dávkováním. U podomácku připraveného prášku je obvyklá denní dávka - míněno jako prevence nemocí, pro snížení cukru a cholesterolu v krvi a pro posílení imunity apod. - pohybuje kolem 5-10g sušiny, ve formě několikatýdenní kůry (nejlépe přidáváme do jídla). U zakoupených přípravků dodržujeme doporučení výrobce.

Pokud jste hlívu ústřičnou ještě neměli na talíři, neváhejte okusit její výbornou chuť a aroma, které někteří gurmáni přirovnávají k masu či snad plodům moře. Jestli jste ji už okusili a oblíbili si ji (v což pevně doufám), určitě ji do vašeho jídelníčku zařaďte mnohem častěji.. neřku-li pravidelně. Její účinky na naše tělo jsou úžasné, je to dar přírody našemu zdraví.

 

použité zdroje: Léčivé houby podle bylináře Pavla

 

Převzato z : http://www.zdravi4u.cz/view.php?cisloclanku=2008021901

 

Diskusní téma: Zdraví a staronové poznatky - 6 (Hlíva ústřičná)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.