O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Co vy na to ? (XWave a čtení myšlenek)

14.01.2011 10:42
 XWave a čtení myšlenek pomocí iPhone
Plastová „čelenka“ XWave je schopna detekovat mozkové vlny a přenést je na chytrý telefon.

 

 

 

Na přístroji v ceně okolo 100 dolarů je nejzajímavější senzor. Ten po přitlačení na čelo je schopen snímat mozkové vlny a přeposílat je přes sluchátkový konektor do telefonu. Chytré telefony s doplňkovým programem iPhone XWave slabá elektromagnetická pole graficky upraví a zobrazí na displeji telefonu. Ač to reklamní slogany tvrdí, o žádné čtení myšlenek tu pochopitelně jít nemůže. Systém pouze „něco“ sejme a aniž by tyto vlny nějak blíže specifikoval (odkud jsou a co znamenají), přepošle je dál. Zpracování má na starosti program, který je zdarma ke stažení. Grafika chytrého mobilu výslednou směs zobrazí v úchvatných křivkách a obrazcích. Z propagačního videa lze snadno nabýt dojmu, že svou silnou vůlí a chtěním se nám daří virtuální kuličku rozpohybovat. Přístroj také dokáže modrými odstíny hlásit, kdy je vaše tělo nejvíce uvolněné a mozek relaxuje.
Přístroj je vlastně jakýmsi nepřesným encefalografem. Zřejmě dokáže snímat a filtrovat hlavní mozkové vlny. S jakou přesností je ale již záležitost jiná. Na reklamním letáčku jsou ale zřetelně vidět delta vlny (0,5 - 3 Hz), kterými se mozek hlásí v hlubokém spánku a když například uvolňuje růstový hormon. Nějaké závěry z neustále se měnících obrazců ale rozhodně dělat nepůjde. Kdo ale má zbytečných sto dolarů a bude se chtít pobavit, může získat povědomí o tom, na jakých principech mozek funguje a že se svou činností projevuje vlnami alfa, beta, théta a delta a to na škodu být nemůže. Softvér zřejmě také bude časem nabízet podrobnější vysvětlení jednotlivých vln a tak by mohl, jak to kdysi propagoval Komenský, školit hrou, že beta vlny (13 - 30 Hz) převládají v normálním bdělém stavu vědomí a že vyšší frekvence jsou projevem stresu a stavu napětí. Také by mělo zaznít, že na těchto frekvencích probíhá logicko-analytické myšlení a že při jejich produkci je pozornost vedena vně a směřuje k problémům spojeným s okolím. U alfa vln (8 - 13 Hz) by zase mohlo být popsáno, že převládají v bdělém stavu, kdy klid a mír vládne naší duši a kdy nemáme pocit ospalosti nebo únavy. Jde o charakteristickou fázi, kdy vznikají představy a kreativní řešení problémů. U théta vln (4 - 8 Hz) by zase patřilo uvést, že jde o vlny charakterizující stav uvolnění a že se týkají jen určitých fází spánku. Pravdou je, že přístroj zobrazuje všechno najednou a pokoušet se z takové změti dělat závěry je za hranicí serióznosti. Jde skutečně jen o hračku, jak to sami výrobci také presentují. Budiž jim ke cti, že na rozdíl od mnohých jiných elektronických udělátek na trhu, jde v tomto případě o záležitost zcela neškodnou.

 

Závěr
Zájemců, kteří si chtějí určovat na kolik procent se dokážou soustředit, je prý hodně. Ezoteriky jistě těší možnost změřit si hloubku své meditace. Výrobci zájemcům slibují, že v krátké době bude na síti ke stažení celá řada dalších aplikací. Jde o hezkou ukázku toho, jak i slabé elektrické impulzy, o nichž toho zatím moc neví ani odborníci, lze pomocí XWave iPhone šikovně přetransformovat do zisku.

 


Další informace: XWave - https://www.plxwave.com/

 

 

Autor : Josef Pazdera

Převzato z : https://www.osel.cz/index.php?clanek=5478

Diskusní téma: Co vy na to ? ( XWave a čtení myšlenek)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.