O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Děje se něco? - 39 (Pověry a Pátek 13. ....)

13.05.2011 07:36

Vážení čtenáři a čtenářky, tak tu opět máme známou kombinaci čísla dne a dne v týdnu - PÁTEK  a to 13. (úsměv)

Zkusme se na to podívat jak to vlastně je:

Pátek třináctého

Další významy jsou uvedeny v článku Pátek třináctého (rozcestník).

Pátek třináctého je v mnoha zemích považován za nešťastný den. Chorobná obava z tohoto data se nazývá paraskavedekatriafobie a jedná se o speciální formu fóbie z čísla 13 (triskaidekafobie). V latinskoamerických zemích je spíše rozšířena ta samá pověra o úterý třináctého.

Původ pověry

Na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí a ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil.

Zcela reálný základ má tato pověra v pátku 13. října 1307. Právě tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů a následný zánik řádu. Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den.

Toliko  říká Wikipedie - https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1tek_t%C5%99in%C3%A1ct%C3%A9ho

 

Smůla v pátek třináctého? Pojišťovny znají pravdu....

 Pověrčivci, kteří by pod žebříkem neprošli ani za zlaté prase a na možnost rozbití zrcadla raději ani nepomyslí, nejspíš dnes při pohledu do kalendáře neopustili domov. A to navzdory přesvědčování, že pátek třináctého je dnem jako každý jiný. Neznamená víc úrazů, neštěstí ani katastrof.

"Sice sledujeme, že se nehody a problémy hromadí na jeden den, ale rozhodně nejde o pátky třináctého.

Pozor na vodovod

Podrobnou statistiku má k dispozici největší pojišťovna v Česku. "Z našich údajů vyplývá, že pátek třináctého je z hlediska počtu evidovaných škod dnem zcela podprůměrným. A to bez ohledu na to, zda jde o úrazy, škody na majetku nebo dopravní nehody," tvrdí vrchní ředitel odboru likvidace pojistných událostí České pojišťovny Marek Orawski.


Přesto se jeden druh škody vyskytuje v pátek třináctého nadprůměrně. "Jde o škody způsobené nějakou vodovodní komplikací - ať už jde o prasklé trubky nebo jen vytopení domácnosti o patro níž," varuje Orawski.

Období, kdy vzniká více škod a neštěstí, však přesto existují - i když nejde o pátky třináctého. "Například v zimě je hlášeno více škod na vozidlech. Ale pouze o deset procent víc než po zbytek roku. Výše škody ale obecně nedosahuje tak vysokých částek jako v létě. Lidé přece jen v zimních měsících jezdí opatrněji," upřesňuje mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích.

Únor zase většinou znamená ohrožení pro stromy, budovy a parkující auta. V tomto měsíci totiž obvykle bývá nejvíc sněhu a ledu, který ničí střechy domů a láme větve nebo celé stromy. Největší nával však pro pojišťovny neznamená žádný konkrétní den ani měsíc, ale živelné pohromy. Nejvíce hlášených škod musely pojišťovny řešit po povodních v roce 2002.

Páteční doprava je krizová vždycky

Na větší množství práce se nechystají ani záchranáři. Páteční počet výjezdů nepochybně nepřekročí průměr.

"Jediné, co je v pátek třináctého vyšší než průměr, je počet dopravních nehod. Ale spíš než s datem to souvisí s dnem v týdnu. Pátky jsou prostě frekventovanější, více lidí vyjíždí a vyšší počet nehod je tedy logický. Je však pravda, že poslední době se v našem kraji na pátek třináctého bohužel vždy stala alespoň jedna nehoda se smrtelným zraněním," říká mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.(2009)

 

Co k tomu říci?

Pro každého člověka by mělo být nejvíce směrodatné co cítí a co vnímá ze svého nitra (průvodcovský hlas v podobě intuice a inspirace). Dále impulsy přicházející od průvodců - andělů strážných. Pokud je člověk pozorný, předvídavý a řídící se signály z astrální matrice, které můžeme nazvat pudem sebezáchovy, nemůže se nám nic stát. Není nikdy na škodu upřímně se ráno pomodlit a požádat o požehnání, ochranu a vedení v průběhu každého konkrétního dne i dnů následujích. Večer nezapomeňme poděkovat za vše  a požádat o požehnání, ochranu a vedení přes noc v době spánku....

LK

 

Diskusní téma: Děje se něco? - 39 (Pověry a Pátek 13. ....)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.