O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Detoxikace podle čínského pentagramu 1 (Prvek D ř e v o – játra + žlučník)

14.03.2013 10:01

Úvod

Čínská medicína se vyvíjela v průběhu 4 tisíc let. Nabízí diagnózy, zdravotní péči a zcela jiný přístup k chápání lidského těla, než známe my.

V čínské medicíně je zdraví nazíráno jako stav dokonalého dobrého zdravotního stavu – zcela v protikladu k západní medicíně, která definuje zdraví pouze jako nepřítomnost nemoci.

Tradiční čínská medicína spočívá v představě, že celé lidstvo je součástí přírodního prostředí. Zdraví nebo rovnováhy může být dosaženo jen tehdy, když se člověk drží přírodních zákonů a přizpůsobí se klimatu, právě trvajícímu ročnímu období a geografickému okolí.

Podle tradiční čínské medicíny je pět prvků, které se navzájem doplňují a ovlivňují – Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda.

Jsou spojeny s různými ročními obdobími stejně jako s orgány lidského těla. Když porozumíme těmto prvků, jsme schopni vyrovnat extrémy jednotlivého ročního období, posílit a ozdravit ve vztahu k nim vnitřní orgány a celkově se posílit.

Fáze Dřevo patří k jaru, které přináší růst a nové síly. Poté následuje Oheň v létě, období hojnosti. Fáze Země je v pozdním létě, kdy je doba sklizně, Kov je spojen s podzimem, s dobou odumírání. V zimě je prvek Voda – skryté síly čekají na jaro a růst.

 

Koloběh působení orgánů

Ledviny, jako prvek Voda, vyživují játra, protože Voda živí Dřevo. Posílením jater se vytvoří krev, kterou potřebuje prvek Ohně – srdce. Energie srdce podporuje slezinu – Zemi, která dává srdci horko a energii na zpracování potravy. Slezina vyživuje Kov – plíce, když přivádí vyprodukovanou energii z potravy a spojuje ji se vzduchem z plic. Plíce posílají vlhké čchi (energii) do ledvin, kde se hromadí.

Důležitá je souhra jednotlivých orgánů neboť při disharmonii vznikají nemoci. Tzn., že když jeden prvek převyšuje ostatní nebo naopak je oslabenější, začíná se projevovat nemoc následující prvku vpřed či vzad. Např. – když játra jsou oslabená, naruší tak energii k srdci a to se může projevit slabostí. Naopak, když přetěžujeme srdce, převážně emočně, či tzv. hladoví, pak oslabuje játra, která živí srdce z rezervních sil.

V západní medicíně je normální, že se léčí symptomy nemoci, nikoli pravá příčina. Když k nám přijde pacient, který má bušení srdce, nervozitu, tlaky na prsou, tak bychom se měli zaměřit i na játra a ne jen na srdce, které má problém.

Když léčíme skutečnou příčinu nerovnováhy, můžeme znovu vytvořit harmonii ve všech mezi sebou spojených orgánech.

 

Systém meridiánů

Meridiány jsou kanály, či dráhy v těle, v nichž proudí energie – čchi. Je dvanáct hlavních meridiánů s nimiž pracuje akupunktura nebo akupresura. Pracují s body na energetických drahách. Jsou-li ucpané, může být zabráněno toku energie, což může vyvolat bolesti nebo jiné problémy v orgánech. Když jsou zpracovány vybrané body na potřebném meridiánu, dochází k tomu, že energie začne proudit a tělo se dostává do rovnováhy.

Zajímavé je, že čínská medicína objeví změny už šest až devět měsíců před vypuknutím choroby. Tělo dokáže různými způsoby upozornit na nerovnováhu – odporem k určité roční době nebo vášeň pro ni, nesnášení určité barvy nebo touhu výhradně po ní, možná je i změna barvy vašeho obličeje. Když rozumíme svému tělu a posloucháme ho, můžeme poznat, proč se chová tak nebo onak a podniknout určité kroky k jeho ozdravění.

 

 

Prvek D ř e v o – játra + žlučník

Játra a žlučník jsou úzce spojeny nejen v čínském léčitelství, ale i v západní medicíně.

 

Játra – funkce dle západní medicíny.

Játra váží cca 1,5kg, jsou hnědočervená a mají dva laloky. Plní přes 500 různých funkcí a dokáží regenerovat svou tkáň. Játra hromadí krev, v níž jsou obsaženy minerály, vitamíny a ostatní živiny. Všechna krev ze žaludku a vnitřností protéká játry a přijímá živiny. Játra absorbují a ukládají tuky, cukry, bílkoviny z naší stravy, které se pak v těle přemění na energii nebo se schovají do zásoby. Bílkoviny jsou štěpeny na aminokyseliny.

Játra vyrábějí žluč, která se ukládá ve žlučníku. Jelikož filtrují krev, tak odstraňují jedy, toxiny, drogy, chemikálie z těla a štěpí je, aby mohly být vyloučeny. Při vysoké toxické zátěži může být narušena funkce jater a mohou se objevit potíže – alergie, cirhóza jater, dna, bolesti hlavy, modřiny, nevolnost, zvracení i hemeroidy.

Žlučník – dle západní medicíny

Ve žlučníku se hromadí žluč vyrobená játry. Žluč štěpí tuky v potravě. Když kašovitá potrava vstoupí do tenkého střeva, vyloučí se hormon, který udělí žlučníku rozkaz, aby se zapnul a vyloučil žluč do tenkého střeva, a tím jsou štěpeny tuky. Soli ve žluči pomáhají absorbovat tuky a rozpouštějí vitamíny. Žluč také podporuje peristaltiku tlustého střeva. Mnoho lidí trpí žlučovými kameny – vytvoří se vysokou hladinou cholesterolu. K tomu přispívají steroidy, antikoncepce, mnoho tuků a bílkovin, ale i nepravidelná strava.

 

Tradiční čínský výklad

Játra jsou citlivá na vítr, jak vnitřní, tak i vnější. Hlavně na jaře bychom měli chránit ramena a krk. Náleží k barvě zelené. Vášeň nebo odpor značí nerovnováhu prvku dřevo – jater (žlučník).

Čas pro žlučník je 2300 – 100hod., pro játra 100 – 300hod.. Kdo nemůže v tuto dobu spát, má tyto orgány oslabené. Prvek dřevo kontroluje vazy a šlachy i jak pracují svaly. Když nejsou dost vyživené krví z jater, vede to ke ztuhlosti, křečím, necitlivosti. Dřevo podporuje oči. Jejich stav závisí na zdraví jater. Pokud se tam vyskytuje problém, může dojít k různým poruchám. I stav nehtů souvisí s játry a žlučníkem – lámavost, třepení, suchost.

 

Symptomy nerovnováhy

Fyzické – nevolnost, zvracení, migréna, nadýmání, PMS, nepravidelná, bolestivá menstruace, rozmazané, nejasné vidění, zarudnutí očí, šeroslepost, šedý a zelený zákal, skvrny v zorném poli, slzení očí, ztuhlé svaly v šíji, ramennou a celém těle, hemeroidy, modřiny, zácpa, slabé nehty, odpor k větru, výbuchy hněvu, závratě, vyrážky, ekzémy.

Emocionální – hněv, podrážděnost, potlačování pocitů, deprese, neschopnost plánovat nebo nadměrné plánování, netrpělivost, náladovost, strnulost, negativní myšlení, agrese, křik.

Bolesti zad, které ukazují na poruchu jater, cítíme především ve střední části zad.

Pokud je narušena schopnost hromadit krev a vydávat ji, vede to i k váznutí toku energie čchi v těle.

Jak si můžeme pomoci k očistě pro játra a žlučník

 

Výživa – pšenice, kuře, pórek, broskev jsou důležité potravinové elementy.

Na začátku jara jíme teplá jídla, dušenou zeleninu, co nejvíce listové zeleniny – hořčičné listy, řeřichu potoční, špenát, listy pampelišek, celozrnné produkty, fazole, řasy. Dbejme, aby potraviny byly biologicky vyrobené, bez chemických přísad a ošetření.

Sezamová semena jsou skvělou potravou pro játra, pro svůj obsah bílkovin, vitamínu B a E.

Čekanka tlumí horko v játrech a prospívá i žlučníku. Pomáhá při hepatitidě.

Jahody povzbuzují játra i ledviny. Dále to jsou chřest, zelí, mrkem, celer, smetánka lékařská, fenykl, česnek, pórek, petržel, bílá řepa, cibule, olivy, citron, pohanka, proso, rýže, slunečnicová semena, ryby, kurkuma.

Na horkost jater je dobré pít citrónovou šťávu, ale i v teplé vodě jablečný ocet.

Vyhýbáme se alkoholu, sýru, smetaně, vejcím, tučnému masu, čokoládě, kávě, pomerančům, hruškám, burákům, sířenému ovoci, chemickým přísadám, tabáku, bílému cukru, bílému chlebu, margarinu.

Chuť prvku dřeva je kyselá, cítíme-li tedy touhu po kyselých jídlech může být žlučník i játra v oslabení nebo naopak posilujeme ještě více nerovnováhu.

Negativně působí velmi tučné potraviny, alkohol, cholesterol. Také úplné vynechání tuků v potravě nebo celých jídel může vést ke tvorbě žlučových kamenů. Žlučník potřebuje pravidelné vypouštění žluči, jinak se žluč ve žlučníku hromadí a vznikají kameny. Proti tvorbě kamenů jsou ořechy, fazole, hrách, sója.

Lecitin pomáhá udržovat cholesterol v rozpustném stavu.

 

Krvetvorné potraviny – na chlorofyl bohaté potraviny jako sinice, či řasa spirulina, červená řepa, meruňky, fazole, modré hrozny, borůvky, ostružiny, kopřivy, fíky, ryby (sardinky). Z biologického chovu – játra, která vyživují játra.

 

Byliny a koření – petržel a smetánkové listí čistí výborně krev, kardamom, kmín, zázvor, pepř černý, křen, pastinák uvolňují městnání krve. Avšak příliš ostrá jídla mohou městnání posílit. Také bobkový list, bazalka, máta, rozmarýna posilují a čistí. Máta usnadňuje trávení, heřmánek čistí a zchlazuje horká játra.

Lékořice – harmonizuje a vyživuje čchi jater, používáme jako čaj či kořen, žvýkáme.

Sinice a řasy omlazují tkáň jater a zbavují je jedů.

Než začneme léčit játra, je nesmírně vhodné vyčistit si tlusté střevo, aby byly vyloučeny všechny odpadní látky. Odstranění by se mělo provádět pomalu, protože jedovaté látky se nashromáždily během mnoha let. Játra vysílají signály až když porucha pokročila daleko. Proto bychom měli tento orgán preventivně posilovat.

 

Některé rady na čištění jater + detoxikaci

- ráno se vypije sklenice čerstvé mrkvové šťávy, s 1 lžičkou olivového oleje a šťávy ze dvou citrónů.

- 2 - 4 kapsle řasy spirulina velmi prospějí.

- podle Avicenny lze játra čistit takto: asi půl roku každé ráno na lačno 1 ½ lžíce olivového oleje a 1 lžíce medu + 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy. U této i u dalších procedur je důležité čistit také tlusté střevo klystýry (viz detoxikace tlustého střeva).

- čaj proti tvrdnutí jater – dvouzubec trojdílný 50g, ostropestřec mariánský 40g, artyčok list 20g., spařit lžíci směsi ve 1/4l a pít 3x denně.

- regenerace jater: dvouzubec trojdílný, klanopraška čínská - list, smetánka lékařská list i kořen, ostropestřec mariánský - drcené semeno, vše stejným dílem.

1 polévkovou lžíci krátce povařit, 20minut louhovat, pít 3x denně. Tinktura z těchto bylin: 50g směsi dáme do 150ml 40% alkoholu, louhujeme 2-3týdny, poté scedit a užívat 2x denně 20 kapek.

- už i samotný čaj, či tinktura z ostropestřce mariánského je velmi prospěšná pro jaterní čištění.

- sedmikráskový čaj také přispívá při čistění krve, hlavně pak u chudokrevnosti, kde se kombinuje s konopicí bledožlutou.

- jeřáb ptačí díky vysokému obsahu vitamínu C, sorbitu (náhradní cukr pro diabetiky) se používá jako aktivní ochrana jater i žlučníku, proti zánětu žlučníku, tvrdnutí jater, proti žlučníkovým kamenům. I při nadýmání, zácpě, nechutenství. Můžeme podávat jeřabinový kompot, marmeládu, sušené jeřabiny, čerstvé vytlačenou krátce zahřátou šťávu.

Na posilnění jater se užívá - zinek a vitamín A

Rozmarýna je jedním z nejlepších léčiv na játra, vhodná i pro děti. Užívá se při přetížení jater, nedostatečné tvorbě žluči, obstrukční žloutence, cirhóze, zvětšení jater.

Tymián – účinný na trávení, podporuje tvorbu žluče.

Květy měsíčku – pije se při žloutence a přetížení jater, čistí krev.

Mařinka vonná – stimuluje játra, zvyšuje vylučování moči, zvláště při žloutence a zánětech ledvin.

Máta peprná – chladí horká játra, dobrá na vylučování žluči, při nadýmání.

Pampeliška – kořen i list, u překrvených, zanícených jater, ztráty pružnosti žlučových kanálků, při selhání jater.

Zeměžluč – na dobré trávení, vylučování žluči, čistí a chladí játra.

Velmi důležitý je tělesný pohyb, zvláště pokud je blokována energie jater. Vhodné sporty jsou: aerobik, jóga, při silném vnitřním hněvu je vhodný kickbox, na zbavení frustrací a výbušnosti.

 

Reflexní terapie

Zóna jater se nachází na přední části pravého chodidla, pod nártními kostmi 3,4 a 5 a podél základních kloubů prstů 3,4 a 5 až ke klínovým kůstkám. Účinná ploška dospělého je až 8cm2, na spodním okraji je žlučník. Mačká se celá ploška, na začátku 15x denně a přidává se denně 5 zmáčknutí až do max. 100 denně.

Ploska žlučníku je na pravém chodidle pod zónou jaterní, blíže k patě. Je ale i na nártní straně chodidla v 1/3 mezi nártními kůstkami 4. a 5. prstu.

Mačkáme 10 – 15x, vícekrát denně, při kolikách a bolestech pouze hladíme.

 

Akupresura

Meridián jater začíná na horní vnitřní straně palce u nohy, probíhá po vnitřní straně nohy nahoru, kolem pohlavních orgánů do jater a žlučníku.

Zvlášť důležitý je bod J3 (velký spěch) – na nártu mezi 1. a 2. prstem u spoje nártních kostí. Tento bod uklidňuje játra, stahuje energii dolů, posiluje imunitu, na migrény, redukuje alergické reakce, proti napětí, stresu, zbavuje tělo toxinů, PMS, upravuje nepravidelnou menstruaci, zklidňuje křeče svalů, vyhání vnitřní vítr, nespavost. Tento bod se mírně tře a mačká 1-2minuty na každé noze denně.

Meridián žlučníku začíná u vnějšího koutku oka a probíhá za ušima přes zadní stranu hlavy a krku do ramene, kolem hrudníku, přes pas do hýždí, po lampase – boku celé vnější straně nohy až k vnějšímu nehtu 4. prstu chodidla.

Žlučník 20 (Větrná nádrž) – v okcipitální jamce (na spodině lebeční, ve vlasové linii v prohlubni mezi předním a zadním krčním svalem)

- potlačuje jang + jaterní oheň, na vysoký KT, bolesti hlavy, odstraňuje plnost žaludku, uvolňuje ztuhlý krk, proti nespavosti, motání hlavy, čistí mozek, posiluje paměť, projasňuje oči, posiluje imunitu, pomáhá odstraňovat šedý + zelený zákal, šeroslepost.

Žlučník 34 (Pahorek jang pramene) – v jamce pod koncem kosti lýtkové, směrem ke středu nohy – pod kolenem.

- zprůchodňuje játra, cirhóza jater, potlačuje stoupající čchi a uvolňuje šlachy a vazy, zácpa, zvracení + migréna, hepatitis, svalová onemocnění.

Skvělým pomocníkem při jakékoli léčbě a detoxikaci jsou éterické oleje. Buď je dáváme do aromalampy (2-3 kapky), s mlékem či medem do koupele ( na 1dl 3-6 kapek) a asi nejlepší způsob aplikace je aromamasáž. Kdo by se dnes nechtěl nechat rozmazlovat voňavou masáží celého těla nebo alespoň zad? Léčivé doteky působí zázračně, vždyť dnes je už tak málo doteků mezi lidmi. Éterický olej se masáží dostává do krve, kde si najde hlavní problém a účinkuje. Po určité době se začne z těla vylučovat.

 

Éterické oleje na játra + žlučník

Bergamot (Citrus aurantium subsp. bergamia) – antibakteriální, antidepresivní, dezinfekční, protinadýmavý, protikřečový, stomachický, harmonizuje jaterní čchi, usnadňuje hladký tok energie, při kožních problémech, uvolňuje potlačené emoce, při špatném trávení nervového původu.

Citron (Citrus limonum) – antibakteriální, protiinfekční, protizánětlivý, protiplísňový, protirevmatický, protikřečový, protivirový, uklidňuje, močopudný, zabraňuje vysokému cholesterolu, nevolnosti, migrény, nespavost, čistí a pozvedá intelekt, mírní starosti.

Grep (Citrus paradisi) – antiseptický, podporuje vylučování žluče, zabraňuje městnání mízy, chladí přehřátá a zanedbaná játra, čistí tělo, povzbuzuje lymfatický systém, na břišní křeče, zácpu, nevolnost. Je vynikající na odbourávání tuků, celulitidu, na obezitu, při revmatických bolestech horké povahy, čistí akné. Vyrovnává tok stagnující energie čchi, uvolňuje napětí, frustraci, odstraňuje psychologické horko, celkově rozveseluje.

Z vlastní zkušenosti doporučuji všem ženám s nadváhou, protože už pouhým vdechováním z aromalampy, kdy se chemické složky grepu dostávají do krevního řečiště, nastartuje se čištění a odbourávání tukových zásob. Vše se skloubí s aromamasáží a koupelemi a výsledky začínají pomalu přicházet. Tady musím dodat, že je potřeba se obrnit trpělivostí a disciplínou, jako u každé vleklé nemoci a znečištění těla. U obezity vše probíhá pomalu a dlouhodobě, zvláště pokud se nedodržují všechny doporučené metody detoxikace.

Heřmánek (Chamomilla recutita) – tak jako čaj, tak i éterický olej velmi prospívá elementu dřeva - játrům a žlučníku.

Je protizánětlivý, protikřečový, utišuje, stimuluje zažívání, působí proti parazitům, vynikající při PMS a bolestivé menzes spolu se šalvějí. Působí proti nespavosti, bolestem hlavy, vyrovnává tok energie, používá se při léčbě ekzémů, svědění, dermatitidy. Uvolňuje nervový stres, deprese, přehnané tužby našeho ega. Navodí pocit uspokojení.

Levandule (Lavandula officinalis) – od dob starověku se doporučovala na smutek v srdci a sv. Hildegarda ji používala na udržení čistého charakteru.

Levandule je antibakteriální, protiplísňová, antiinfekční, uklidňuje, posiluje vylučování žluče, chladí horkost, křeče, chladí přehřátá játra, tiší bolest hlavy, při zácpě, posiluje energii čchi, je výborná při nespavosti, kde pomáhá doplnit i čajem z levandule. Vhodná při PMS a bolestech u menstruace. Zklidňuje silné emoce, uvolňuje a odstraňuje frustraci, podrážděnost.

Pomeranč (Citrus sineusis) - stimuluje zažívání a uvolňuje křeče, uvolňuje stagnující čchi v játrech, žaludku, při nadýmání, nevolnosti, zácpě, podněcuje tok žluči a zdokonaluje tak trávení tuků. Rozptyluje smutnou náladu a popudlivost, usnadňuje řešení problémů.

Máta peprná (Mentha piperita) – protibakteriální, protiplísňová, protiinfekční, protizánětlivá, na horečky, protivirová. Podporuje tvorbu žluči, na dobré zažívání, podporuje vykašlávání, povzbuzuje jaterní činnost, osvěžuje, chladí potíže horké povahy, nevolnosti, na nadýmání, při břišní kolice, hepatitidě, probouzí a stimuluje nervy a mozek, působí přímo na intelekt.

U máty doporučuji spíše čaj při uvedených potížích.

 

Kontraindikace: epilepsie, těhotenství, kojení a děti do 5ti let.

Mrkev (Daucus carola) – podporuje trávení, při žaludečních křečích, čistí játra i ledviny, při nechutenství, při léčbě žloutenky.

Doporučuji také pití většího množství mrkvové šťávy.

 

Některé směsi pro element Dřevo

Masážní olej při revmatické bolesti – do 50ml rostlinného oleje na masáž 15kp grepu + 5kpr rozmarýnu + 5kp jalovce.

Při žaludečních potížích – do 50ml rostlinného oleje na masáž 15kp máty peprné + 3kp majoránky + 7kp grepu.

Koupel pro odstranění toxinů – do 25ml hydrooleje na koupel 6kp rozmarýnu, 4kp eukalyptu, 2kp grepu.

Koupel podporující imunitu – do 1dcl mléka na plnou vanu 3kp borovice + 3kp levandule + 1kp tymiánu.

Směs do aromalampy proti smutné náladě – 2kp růžového dřeva + 1kp rozmarýnu + 1kp citrónu.

Bolestivá menzes – masírovat bedra + podbřišek – do 50ml rostlinného oleje 10kp jalovce + 8kp geránia + 4kp heřmánku + 8kp levandule + 7kp šalvěje muškátové.

Masážní olej při frustraci, negativismu – do 20ml masážního oleje 3kp bergamotu + 2kp pomeranče + 1kp neroli.

Při sebeodsuzování – do 20ml masážního oleje 2kp nardu + 2kp levandule + 1 kapku růže.

Inhalační směs při vysokém krevním tlaku – 2kp levandule + 2kp ylang ylang + 1kp meduňky.

Masážní olej na posílení jaterních funkcí – do 50ml masážního oleje 14kp růže + 6kp řebříčku.

Masážní olej na podporu toku lymfy – do 50ml rostlinného oleje 16kp jalovce + 3kp mrkvového semene + 6kp grepu.

Pro ty, co stále přemýšlejí – do 50ml rostlinného oleje na masáž 12kp santalu + 8kp pomeranče + 5kp grepu.

 

Afirmace:

- Ctím svá játra a spoléhám se na to, že plně a zcela vykonávají své různé a komplexní funkce.

- Životní síla se volně pohybuje mým tělem, celým mým vědomím a rozptyluje všechna městnání.

- Mám odvahu vypustit pozitivní a konstruktivním způsobem všechny možné potlačené emoce.

 

Cvičení pro játra a žlučník

Sedíte na zemi se široce roztaženýma nohama, rovná záda, ruce k sobě nad hlavu, hluboký nádech a výdech. Při výdechu se ohýbáme a snažíme se dosáhnout prstů na svém chodidle pravé nohy tak, abychom se příjemně protahovali. Následují další hluboké výdechy a nádechy. Střídavě se protahujeme k pravé i levé noze alespoň 3x.

 

Převzato z https://aromaterapie.cz

 

Diskusní téma: Detoxikace podle čínského pentagramu 1 (Prvek D ř e v o – játra + žlučník)

Datum: 10.12.2015

Vložil: Jana Holcova

Titulek: nadymanizavodneni

Vazena, jiz mi nekolikrat pomohlo odstraneni nadymani na bazi cinske medidici, bohuzel jsem ztratila navod,ktery byl zalozen na Vasem principu. To znamena odvodneni na bazi soli a joginskem cviceni. Jenom, budu vazne vdecna.
kdyby jste mi to pomohla najit.

Preji pekny a uspesny den Jana Holcova 606825790








nevim jak na to ,prosim poradte mi

Datum: 08.11.2015

Vložil: Jitka

Titulek: Chvalim

Děkuji za informace uvedené ns vašich stránkách. Jsou psány srdcem. Zajímám se o toky energií v merodiánech už 18let a dnes mi docvaklo spousta věcí. Ještě jednou díky. Jitka