O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Dr. N.W. Walker: Zářicí zdraví

10.12.2010 08:48

Redakce : Jedním z významných propagátorů zdravé výživy a vůbec osvěty o výživě a stravování byl američan Dr. Norman W. Walker, který tím co presentoval, také skutečně žil. Více jak 70 let se snažil svými výzkumy ukázat, jak mohou žít lidé déle a zdravěji. On sám byl příkladem toho, jak se může dosáhnout kvetoucího zdraví správným myšlením, správnou výživou a správnou péčí o tělo. Přežil mnohé své kritiky a posměváčky ...

Níže uvádíme ukázku z jeho díla :

Walker-zarici_zdravi.pdf

 

 

Proč se snažit o zářící zdraví

Výborné zdraví je základ dobré pohody, plného života a spokojenosti.

 

     Dnešní životní tempo, rozsah zátěže a rychlosti, které určují náš denní život, by byly nesnesitelné pro někoho, kdo žil kolem roku 1900. Pravděpodobně by na to nestačil, kdybychom ho najednou přenesli do našich denních poměrů.

 

     Problém, se kterým jsme dnes konfrontováni, zní: Jak dokážu zůstat zdravý a přitom zvládnout životní tempo, které v minulém století bylo ještě neznámé?

 

     Dnes se všechno "modernizuje" a více méně racionalizuje a lidé věří, že jsou zdraví a říkají: "Ach, já jsem v pořádku, mně se daří dobře, nemám žádné zvláštní potíže."

 

     Ve skutečnosti existuje obrovská propast mezi pocitem "být v pořádku" a nemít "zvláštní potíže" a zkušeností vlastnit zářící zdraví. Často jsem se ptal sám sebe, kolik lidí by se asi zhroutilo, kdyby najednou nebyly žádné povzbuzující prostředky jako tabák, alkohol, limonády, káva, medikamenty atd.!

 

     Většina lidí nemá žádnou představu, co to vlastně takové kypící zdraví je. Je to pocit být doslova nadměrně naplněn životem; mít touhu být aktivní daleko za hranice povinností všedního dne s neutuchajícím nadšením, neúnavnou energií a jasnou hlavou. Není možné pochopit, co je to být zářivě zdravým, jestliže jsme to ve skutečnosti nikdy nezažili.

 

     Sotva najdeme člověka, který by zdravím překypoval, byl na prasknutí ctižádostí a nadšením, vibroval energií, člověka jehož vitalita by přetékala.

 

     Jste snad jedni z takových?

 

     Nebo chtěli byste takoví být? Může se stát! Všechno co potřebujete je "know-how", vytrvalost a trochu trpělivosti. Stanovte si jako životní cíl být úplně zdravými, plnými pohybu a elánu a s vitalitou, se kterou můžete být spokojeni. 3

 

I vy toho můžete dosáhnout!

 

 

Jak zvětšíte svou duševní sílu

Viděli jste již někdy nemocného psa, nemocnou kočičku nebo nemocné telátko?

 

     Vzpomeňte si, jak jste byli zničení, když jste byli sami nemocní. Nemohli jste ani správně myslet! Je vám jasné, co to znamená nemoct ani správně myslet? Ruku v ruce s myšlením jde i zdraví. Vím to z vlastní zkušenosti. Jestliže píši o zářícím zdraví, pak pracuji na tématu, ve kterém se dobře vyznám.

 

     Existuje mnoho stupňů zdraví. Například pocit cítit se dost dobře, abychom mohli říct: "Daří se mně poměrně dobře."

 

     Nebo pocit zdraví, který nám dovolí říct: "Mně by se dařilo dobře, kdyby nebylo těch bolestí kloubů!"

 

     Někdo jiný zase řekne: "Jdu od doktora, který mně řekl, že mně nic nechybí. Přál bych mu, aby se cítil tak, jako se cítím já teď; a potom by jistě své mínění změnil."

 

     Tito lidé jsou nemocní, ale nevědí o tom. Chybí jim to, co je nutné k zářícímu zdraví!

 

     Věříte, že na otázku, jak se mu dnes daří, odpoví některý z těchto lidí upřímně a spontánně, že fantasticky? Ne, to není možné. Jeho duševno, věnující pozornost špatnému zdraví, je v nerovnováze s jeho přítomným stavem vědomí.

 

     Myslíte, že duše některého z těchto lidí může být naladěna na svůj nejvyšší potenciál a ten dotyčný může prožít dny plné spokojenosti a štěstí i ve svém neuspokojivém tělesném stavu?

 

     Ne, to není možné, a to ze stejného důvodu. Jeho myšlení se nemůže koncentrovat na pozitivní úrovni, jestliže je jeho duše zaměřená na negativní, rušící představy.

 

     Existuje mnoho rčení, která obsahují víc pravdy než poezie, jako například:

 

"Jsi to, co jíš."

"Jsi to, na co myslíš."

"Jsi tak starý - nebo mladý - jak se cítíš."

 

     Kořeny těchto citátů zasahují do každé oblasti vašeho života - do vašich citů, vaší výživy, do odpadových látek a jejich vylučování z těla.

 

     Jestliže mi můj jasný rozum, síla mé duše a stav mého vědomí dovolí povznést se na vyšší úroveň porozumění, které rozšíří můj obzor, zvětší mé schopnosti chápání a zbystří inteligenci - pak je to jen proto, že jsem zkušenostmi a pozorováním dospěl k důkazu, že toto všechno je dosažitelné jen při zářícím zdraví.

 

     Strava a duševní pohoda pracují ruku v ruce.  Ta nejlepší potrava se stane pro tělo jedem, jestliže panují při jídle negativní pocity Jestliže jsme unavení, rozčilení, ustrašení, žárliví nebo jinak rozrušení, neměli bychom před uklidněním ani jíst ani pít. Jíme-li za negativních okolností, může dojít k nepředvídaným reakcím. Potrava se dobře nestráví a výsledkem jsou jedovaté látky.

 

     Když však na druhé straně panuje při jídle šťastná, příjemná, veselá, slunečná atmosféra, pak se velkoryse přehlížejí maličkosti, nad kterými bychom se normálně zlobili, takže takové jídlo zůstane, stejně jako zažívání, příjemnou záležitostí. Zažívací ústrojí bude vitální a připraveno přijímat potravu, stejně jako vylučovací orgány budou připraveny starat se o odpad, který chce být z těla vyloučen. Výsledkem je příjem potravy v té nejlepší možné formě.

 

     Jestliže jíme s požitkem, jsou všechny pocity konstruktivní. Posilují duši a dávají tělu sílu a energii.

 

     Říkejte si při každém jídle: "Chci získat zářící zdraví a já to dokážu!" Usmívejte se a smějte se! Nejlepší podporou zažívání na světě je spokojený radostný úsměv po každém jídle.

 

Diskusní téma: Dr. N.W. Walker: Zářicí zdraví

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.