O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Duchovní proudy pro třetí tisíciletí – Čištění

28.06.2011 08:49

Přebíráme tento dobrý starší článek, který se zamýšlí nad stále populárnějšími očistami organismu. Od doby svého vzniku se stal spíše ještě aktuálnějším. Stačí se podívat na některé weby či diskuse, kde se např. "novodobí čističi" téměř trumfují v tom, kdo absolvoval za určité období více očistných kůr (např. jaterních očistných kůr a kolik vyšlo z organismu dotyčného kamínků a dalšího "bordelu" ...) Jak k tomuto zaneřádění organismu dotyční dospěli a zda teď už jedí zdravěji a hlídají si své myšlenky (tedy zda byla odstraněna samotná příčina, ne až následek) se už téměř neřeší ...

PN

 

Duchovní proudy pro třetí tisíciletí – Čištění

Poslední dobou se v různých časopisech čím dál tím častěji objevují články o nejrůznějších pročišťovacích kůrách, metodách, dietách…… Některé jsou jistě velmi účinné, některé méně, některé vám jen mají vytáhnout peníze z kapsy. Není pochyb o tom, že je prospěšné se čistit na fyzické rovině. Stejně tak na rovině energie, duše a mysli. Ale stokrát důležitější je uvědomit si, proč se potřebujeme stále čistit. Právě v této oblasti se rodíme do bahna a v bahně po celý život žijeme. A má smysl chlubit se naleštěným a nablýskaným tělem, když jsme až po uši v blátě svého ega?

 

Jsme ponořeni do zvláštního světa. Do světa kdy prodáváme, kupujeme a konzumujeme jedy, škodliviny, a nezdravé věci, víme o tom a ještě se plácáme po zádech, jak jsme úspěšní.

 

Rád bych článek o čištění organismu obrátil naruby a byl proti metodám čištění. Nevěšte mne na nejbližší větvi – hned to vysvětlím.

 

Nejsem proti metodám očisty – jsem proti způsobu jejich prezentace.

 

Zajímat se o čištění organismu v situaci, kdy je tělo zaneseno jedy a škodlivými látkami, znamená v podstatě přecházet a tím tiše schvalovat toto znečištění. Lidé se zamyslí nad článkem o proplachování tlustého střeva a řeknou si : „á – vida, tohle ze mě dostane deset let staré zbytky řízků – no pohoda, sem s těmi řízky a tlačenkou, pak propláchnout a to je to, co ode mě může moje tělo žádat – žiju zdravě, ne ?“

 

Je to stejné, jako reklama na jedlou sodu, nebo projímadla. Máte zácpu ? Pálí vás žáha ? Kupte si projímadlo a jezte si dál to, co vaše tělo nesnese a ucpe se. Však my to z něj vyrazíme.

 

Proč vám reklama neporadí, abyste jednoduše nejedli to, co vám způsobuje zácpy a pálení žáhy ? Protože reklama prodává a v tomto případě by přišli o zisk hned čtyři obchodníci : ten, co prodává nezdravé (byť chutné) jídlo, ten co prodává jedlou sodu, či projímadlo, ten co mu na to vyrobí reklamu a ten, co ji odvysílá, nebo vytiskne. Tolik lidí byste ochudili jen proto, abyste se cítili zdravě ? A to jste člen kapitalistického společenství ? Tak to ne. Nebudete si hrát podle svých pravidel, když už jsme vám stanovili ty naše.

 

Člověk ale není ovce (anebo je, ale pak je zbytečné číst tento seriál), aby beze slova a vlastního názoru poslouchal. Ve skutečnosti ten, kdo vám prodává nezdravé jídlo, je prodává a vyrábí vlastně proto, že je vy kupujete. Kdybyste je nekupovali, nebude je prodávat. Bude hledat to, co chcete vy a když budete chtít zdravé jídlo, bude je vyrábět a prodávat. Lékárník přestane bohatnout na projímadlech a bude prodávat vitamíny. A reklamní agentury, televize a časopisy – těm je úplně jedno, co propagují, pokud za to dostanou zaplaceno.

 

V oblasti duchovní je to ještě horší – jsme zaneseni tolik, že se nám úplně převrátily hodnoty – gaunery, lháře a zloděje považujeme za úspěšné, těm, co vyvolávají války tleskáme a klaníme se jim a na druhé straně lidem poctivým a skromným věnujeme sotva úšklebek, maximálně shovívavý a soucitný úsměv.

 

Že to tak není ? Že svět, ve kterém si hokejista Jágr vydělává milion korun denně, ať už hraje, nebo ne a špičkový chirurg a specialista s obrovskou odpovědností za lidské životy tak možná dvacetinu a učitel setinu – za měsíc – že je to zdravý svět ?

 

Ale proč chodit tak daleko – podívejme se sami na sebe. Jsme šťastní ? Štěstí a spokojenost duše a mysli je totéž, co zdraví a čistota těla. Máme čistou duši a mysl ? Ne, máme je zanesené harampádím až po půdu – a proto ze své duše a mysli utíkáme pryč – kamkoli pryč sami od sebe – za zábavou, kulturou, hazardem, sexem, drogama, adrenalinovým vzrušením,….. jen ať nejsme v tom hnoji vlastní špíny.  

 

Očista organismu – očista těla, střev, pleti, krve, lymfatického systému – očista mysli, emocí, duše a energetického těla – ano, ale hlavně jako první pomoc v okamžiku, kdy se člověk rozhoduje jít cestou celkového zdraví. Pak preferuji udržování zdravého stavu. Je to jednodušší, funkčnější a mnohem levnější.

 

Ale to zase odporuje formě a zákonitostem celé této společnosti. Velké firmy zkrachují, když přestanete kouřit tabák, pít alkohol, jíst tučná a přesolená jídla, smažená na přepálených tucích. Zkrachuje i chemický průmysl, který vydělává miliardy na tom, jak se snaží chemikáliemi znovu a znovu dráždit vaše už tak otupělé chuťové buňky. Vždyť – vnímáte někdy, co do sebe vaše děti lijí za sladké a barvené chemické roztoky ? To vám není zle od žaludku už jen z těch jedovatých barev ? Jen ať je vám zle – zase by totiž zkrachoval farmaceutický průmysl, který do vás nacpe protijedy – a že to je hodně velký byznys !  

 

Jenomže – vy máte jako magické bytosti jednu čarovnou výsadu od samotného vesmíru, kterou vám nikdo nemůže vzít (i když se o to všichni neustále snaží) – vy se můžete sami svobodně rozhodnout.

 

Vy prostě nemusíte tu barevnou chemikálii, co se prodává jako limonáda, koupit. Vy si můžete přeci vymačkat pomeranč do chlazené vody. A stejně tak si nemusíte kupovat instantní prášek, který, ač je to úplně nelogické, tvrdí, že je zeleninovou polévkou. Vy si tu polévku můžete z čerstvé zeleniny uvařit. Že vám to bude trvat půl hodiny, místo tří minut ? A dochází vám, že taky můžete prožít zdravě a aktivně stáří s čistým organismem, místo zabydlování se daleko před důchodem u obvodového lékaře ?

 

Čistit organismus při jeho neustálém zanášení je asi stejně tak smysluplné, jako žít uprostřed prasečí farmy a chodit v bílých lakýrkách, které si budete každých deset minut krémovat. Je to vyčerpávající, neúčinné a drahé.

 

Propaguji očistu v tom smyslu, že si vydláždím cestu přes farmu a budu ji udržovat denně v čistotě – pak můžu chodit v lakýrkách i bílých kalhotách a jednou za čas boty otřít a kalhoty přeprat.

 

Očista těla znamená především vzít rozum do hrsti už na samotném výběru toho, co jíme a jak se stravujeme. Nebrat automaticky to, co nabízí reklama – ta je totálně mimo realitu. Když jsou za to peníze, budou vám nabízet tvarohem pomazanou uhelnou briketu s kolečkem citronu a tvrdit, že je to to nejzdravější, co můžete jíst, protože je tam spousta vitamínu, minerálů a bílkovin.

 

Vy přeci chcete být čistí stále, ne jen následující den po drahé očistné kůře. Zásady jsou docela jednoduché – co nejméně chemie, co nejméně „vyrobených“ potravin. Klidně jezte, co chcete, maso, zeleninu, brambory, rýži, mléko – ale čerstvé – a vařte z čerstvého. Nevěřte tomu, že se o chemických přísadách napíše, že jsou jedlé – to jen znamená, že po nich nezemřete okamžitě.

 

Dnes se ve městě i na vesnici dá koupit vše, co potřebujete. Malá jednota na vsi asi nebude mít takový výběr, jako zelenina, nebo řeznictví v centru Prahy, přesto můžete sehnat i čerstvé maso, i drůbež, či ryby. Stejně tak zeleninu, ovoce, brambory, rýži, mouku, mléko, vajíčka. A to je základ. Další už je radost z vaření i z jídla.

 

Na čerstvě uvařené jídlo má smysl dát čerstvé, doma pěstované bylinky. Ale když dáte bylinky na točený salám z mouky a šlach, na konzervu čínského lanšmítu, nebo z prášku rozmíchanou bramborovou kaši – je to výsměch vašim vnitřnostem.

 

Stejně tak tekutiny – pití vás má zavodnit a pročistit, propláchnout, ne otrávit, nebo přivodit cukrovku. Přirozenou tekutinou je voda. Dobrý je čaj. To vše ostatní je jen na dráždění chuti. Jakto, že vás ani nenapadne zalévat rostliny na svém poli, nebo zahradě třeba limonádou ? Nebyla by po tom třeba jablka sladší ? Tak proč pijete ty chemické roztoky vy ?

 

Sám jsem původní profesí chemik. Ne z laboratoře, ale z továrny. A viděl jsem, co jsou zač bonbony, limonády a podobné pochutiny, než se ocitnou v lákavě potištěném pytlíku a pak ve vašich střevech. Nevěřili byste. Brali byste si na to ochranné rukavice.  

 

Stejné, jako s tělem, je to i s myslí. Ta je tak zaneřáděná nejrůznějšími smyšlenkami, domněnkami, předpoklady, pověrami, nedůvěrou, reklamou, pomluvami, pochybami, neodůvodněnými tvrzeními a vlastními bloky a strachy, že je vůbec s podivem, že jsme ještě občas schopni ojedinělé světlé myšlenky.

 

Tak, jako tisíce dietologů, farmakologů a pročišťovačů vydělávají miliardy na vašich zanesených tělesných schránkách – a vůbec si nepřejí, aby přišli o výnosnou práci – tak stejně tak živíte tisícihlavé davy psychoanalytiků, psychiatrů, psychologů, věštců, hadačů osudu, kartářek, osobních poradců, manželských poradců a právníků …… a ani oni nechtějí přijít o své honoráře.

 

Stejně, jako u jídla, je i vaším právem se rozhodovat o svých myšlenkových a pocitových proudech. Proč by vám měl někdo neustále radit, jaký je nejlepší vánoční dárek pro vaše děti ? Proč posloucháte televizní a jiné reklamy ? Vy to snad sami nevíte ? Vy snad se svými dětmi nežijete, nebo nemluvíte ? Ale ano, víte to – a víte to ze všech nejlépe – tak si taky důvěřujte a nenechte si do ničeho mluvit !

 

Psychoanalytik je živ tím, že vám ukazuje vaše vnitřní myšlenkové a emocionální smetí. A to vám má pomoc ? I když jej vyhodíte, způsobem podléhání této civilizaci, médiím a falešné morálce tam máte jiné (navlas stejné) smetí zase hned zpět.

 

I tady je nejužitečnějším způsobem očisty – neznečistit se. Nejednat na základě předsudků a domněnek – nejsou realitou. Nevěřit reklamě – tam o realitu a pravdu přeci nejde vůbec. Uvědomit si, že morálka je lidský výmysl – a podléhá módě ještě rychleji, než délka sukně vaší dospívající dcery. A to nejsilnější znečištění – je sebedůležitost a sebestřednost vlastního ega. Ego nikdy dokonale nevyluxujete – jediná trvalá volba je zbavit se ho jednou provždy – jako slepého střeva.

 

Ego je největším smetím vaší mysli. A nejzákeřnějším, protože de facto ani fyzicky neexistuje. Je to nic, míň, než stín – ten je aspoň vidět. Neexistuje - jen vás stojí téměř celý život.

 

Ego je projekcí vaší představy o tom, co jste. Ale tu představu samotnou vytváří vaše mysl. Ta nechce vědět, jací jste doopravdy – ta se zabývá tím, jací byste chtěli být. Vytvoří obraz vašeho dokonalého já – a tento obraz vás donutí veškerým vaším chováním, jednáním, činy a slovy obhajovat. Ve většině případů ale zůstane jen u těch slov a představ.

 

Projekci ega vrháte na celé své okolí. Spokojení jste jedině tehdy, když s vámi celé vaše okolí bezvýhradně souhlasí. Jakmile tomu tak není, pouštíte se s nimi do boje.

 

Lidské ego je zaneseno tolikerým smetím, že vyčistit jej by trvalo několik životů. Je jednodušší a smysluplnější ho prostě opustit, smazat a vyhodit.

 

Čím větší a zbytnělejší a důležité je ego, tím víc sil vás stojí jej udržovat, bránit a obhajovat. Ale vy přece na světě nejste proto, abyste žili pro jakousi nehmotnou představu o sobě v očích jiných, ještě ke všemu více, či méně falešnou. Vy žijete, abyste plně prožili život, vnímali a cítili, milovali, radovali se - i plakali. V tom všem je život. V egu je iluze a past. Obhajujte ego – a život vám proteče mezi prsty.

 

Duchovní očista neznamená se neustále zabývat vnitřními problémy vašeho ega – vaší mysli. To je plýtvání časem, energií a penězi. Duchovní očista znamená zbavit se zdroje problémů.

 

Sebedůležitost a ego jsou jako hradby kolem vašeho života. Čím je máte větší, tím více se o ně staráte, tím více se na ně spoléháte, tím víc jste uvnitř slabší a slabší – a tím méně cítíte život tam venku (podívejte se na dnešní politiky). Zbavte se hradeb a budete muset být silní a pevní sami – zevnitř. Ale budete cítit naostro každý, sebemenší záchvěv života.

 

Ego je štít, který lze zasáhnout – a také vás do něj spousta lidí denodenně zasahuje. Vy si jej zpevňujete a zvětšujete – a jen tím vytváříte větší a lepší terč. Nafoukaného sebedůležitého egoistu lze zasáhnout takřka kdykoli a kamkoli. Ale kam chcete zasáhnout člověka, který je tak pevný zevnitř, že nemá, co by navenek obhajoval ? Jak jej zasáhnout, když není kam ?

 

Lze se jen inspirovat. Tolik k očistě těla i ducha.

publikováno: 08.11.2007

autor:Jaroslav Polák

 

převzato z www.celostnimedicina.cz

 

 

Diskusní téma: Duchovní proudy pro třetí tisíciletí – Čištění

Datum: 29.06.2011

Vložil: zdeněk49

Titulek: Díky

za tento článek. Vyjadřuje i mé názory, spíše intuitivní než odborné. Vzhledem k tomu, že není napsán zkratkami, tak jsem si ho mohl i přečíst.