O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Korespondence na téma Měsíc

11.02.2011 09:55

Vážení čtenáři a čtenářky, ještě doplňuji k dvěma článkům na téma "Měsíc" naší korespondenci s panem Mgr. Gabzdylem, abyste měli přesné vyjádření toho oč jsem ho poprosil a co mi bylo odpovězeno na dané téma...

Vážený pane Gabzdyle,
 obracím se na vás s prosbou o převzetí vašeho článku z této adresy:
https://mesic.astronomie.cz/faze-mesice.htm. Na stránkách www.osud. cz jsou neustále akcentovány tzv. nepatřičné postavení Měsíce (srpek položený tzv. na záda - viz poslední dny) Mě osobně vaš popis dostatečně vysvětluje o co zde jde a chtěl bych to nabídnout našim čtenářům, jako protiváhu proti bludům od pana J.Maška na jeho stránkách , které jsem uvedl viz tento odkaz: https://www.osud.cz/kolabuje-nebeska-mechanika . Předem děkuji, za poskytnutí dovolení váš članek převzít a pokud byste byl schopen podrobněji vysvětlit to co pan J.Mašek považuje za kolaps nebeské mechaniky, byl bych opravdu rád.Dal bych na toto vysvětlení speciální odkaz na vámi uvedené  podrobné vysvětlení.
Mnohokrát děkuji za váš čas a ochotu se tímto tzv. problémem zabývat
S přátelským pozdravem
Ing. Kováč Luděk

redakce www.rahunta.cz

 

ODPOVĚĎ:

Vážený pane Kováč,
samozřejmě, informace klidně použijte. Tohoto tématu se týká především tato poměrně náročná úvaha:
https://mesic.hvezdarna.cz/2009/05/clunek-mesice.html

Když jsem článek na osud.cz četl, tak jsem zprvu nevěděl, jestli mám brečet nebo se smát. Je naprosto zjevné, že dotyčný pisatel bohužel absolutně nachápe, na co se vlastně dívá a sám používá zcela mylná tvrzení, např.

"A v této kombinaci je porovnání jak by měl vypadat dnes večer (10.2.2011) a jak (7.2.2011) vypadal. Zajímavé, že?"
Tímto výrokem se pisatel vrátil o více naž tři tisíce let nazpátek - už tehdy lidé věděli, že vzhled Měsíce se každý den podstatně mění!

"Mimo jiné - podle mého pozorování se Měsíc nepohybuje podle předpokladu od východu k západu, ale spíš k severozápadu."
Mrzí mě, že za léta pozorování si pisatel nevšiml, že u nás Slunce i Měsíc po většinu roku nezapadají přesně na západě a nevycházejí přesně na východě. Navíc, kdybychom byli přesní, Měsíc se  nepohybuje od východu k západu, ale od západu k východu! Jeho pohyb od východu k západu je totiž způsoben rotací naší Země, nikoli pohybem Měsíce.

Přeji hezký den!
Mgr. Pavel Gabzdyl


Hvězdárna a planetárium Brno, příspěvková organizace
Kraví hora 2, 616 00 Brno
telefon +420 541 321 287

https://www.hvezdarna.cz
--
IČO/DIČ 00101443/CZ00101443, bankovní spojení KB Brno - město, č. ú. 9633621/0100, ID datové schránky 5wwaa9j

Příspěvková organizace je zapsána v obchodním rejstříku vedeném u Krajského soudu v Brně v oddílu Pr, vložce číslo 17. Hvězdárna a planetárium Brno je příspěvkovou organizací zřízenou statutárním městem Brnem.

 

Tímto děkuji panu Mgr. Gabzdylovi za jeho odpověď i za možnost zveřejnit oba články v dnešním vydání.

LK

Diskusní téma: Korespondence na téma Měsíc

Datum: 12.02.2011

Vložil: ing. Luboš Navrátil

Titulek: Díváte se na nebe?

Dovolím si 2 dotazy, nevím jak to zde funguje s odpovědí, jsem zde náhodně a pravidelně nečtu.

1)Pozorujete oblohu pravidelně a Měsíc samotný se všemi detaily ohledně dráhy, procenta zakrytí povrchu, efemeridálních poloh, odchylek, nebo jste se o těleso Měsíce začal zajímat teprve včera, po článku na osudu.cz?Ono takové pozorování a rozsudek vyžaduje vcelku slušné technické vybavení, podmínky a zkušenosti. Pozoruji oblohu hodně dlouhou dobu, abych mohl říci, že řešená měsíční fáze není zcela v pořádku pro naše geografické místo a hlavně jde o procento zakrytí měsíčního povrchu. Je totiž první čtvť-D!
Stojí to určitě za zmínku, jako astronomická kuriozita!!

Snaha o rozsouzení záležitosti vědeckou autoritou z hvězdárny je poměrně k smíchu, protože jindy vědci jsou naprosto nepoužitelní a trapní pro rozšířené chápání všeho duchovna, o němž informují servery vašeho typu. Věda má své zájmy...

2)Překvapilo mě vaše rozčilení nad spekulací pana Maška, kterých je denně na netu stovky. Pokud budete číst různé úvahy mohl by jste se rozkrájet, a asi by se muselo řešit protičlánky halda věcí, které jeden vidí jako pitomost, druhý jako něco čemu nerozumí. Spojovat úkaz s proroctvím, to už je velká odvaha od autora, nechat na sebe naházet spousty odsuzujících slov. Je přece tolik serverů, kteří tvrdí jak tlumočí vzkazy andělů a duchů kdoví odkud. Tohle vám zřejmě nevadí, ty vzájemné nesrovnalosti poselství lidem. Potom nechápu co vás rozladilo k palbě série článků:-))Nejde tedy ani o podstatu(tedy o Měsíc) ale o nějakou osobní zášť vůči někomu, jak bych si dovolil vyjádřit názor.

Protože internet je jistě plný videí a textů a upozornění na podivné úkazy na obloze i nesoulady ve fázích měsíce, podivné klima na planetách pozorované dalekohledy astronomů(Saturn a Jupiter aktuálně). Nejsou ke smůle zájemců v češtině, češi maji prokazatelně jiné starosti, než dřepět u dalekohledu a "civět" na oblohu!

Nechápu jak prohlášení o zvláštním chování Měsíce může takového zkušeného a známého znalce "duchovních věcí" i souvisejícího dění rozčílit k takovým reakcím. Vzpomeňte na dobrého vojáka Švejka-To chce klid! :-)Luboš

Datum: 12.02.2011

Vložil: LK pro pana ing. Navrátila

Titulek: Re: Díváte se na nebe?

ad.1) Měsíc a nejen Měsíc pozoruji trochu delší dobu nejen na obloze, ale i datově a to především proto, že v základech magické práce je potřeba mít k tomuto nejen k tomuto tělesu a jeho "sféře" jisté znalosti. Můžete i nějaké ty excesy přehlédnout, ale něco už nejde...!!! Mně osobně vždy vadily jednoznačné a jednostranné pohledy na problémy. Snaha o uvedení těchto článků, bylo ukázat, že bludy pana J.M nejsou až tak košer. Co se týká vědců, nevím s jakým typem vědců se potkáváte vy, ale moje zkušenost je, že vždy mají otevřená vrátka pro "možnost" pro ně iracionálního. Někdy se mi lépe diskutuje s člověkem vědcem, než s fanastický zaměřeným člověkem mimo obor. Je to podle mne vždy o člověku, pokud je někdo arogantní, tak mi to spíše ukazuje na velice malou potenci se učit a poznávat. Takže se dotyčný brání, protože by se musel znovu učit nové věci....

ad.2) No není to sice rozčilení, ale když se vám to tak jeví, tak proč ne (úsměv)... odůvodnění proč jsem napsal! Jinak jsou jiná znamení na obloze viditelná i ne až tak viditelná fyzickým zrakem o kterých by se dalo hovořit, ale každý máme své zaměření a cíle. Pokud bych se potřeboval zviditelňovat a nebo na tom postavit svou živnost, tak asi bych toto akcentoval, ale tohle opravdu ne. Už tak je mnoho lidí vystrašených z budoucnosti. Co se týká osobní zášti, no co k tomu říci (úsměv)? Kdybych měl osobní zášť, vyřídil bych si to s konkrétní osobou jinak, buď tvaří v tvář a nebo energeticky, aby už nikomu neškodila, ale ani jedno nedělám, protože boží soud je nejvíce spravedlivý a nebudu se zbytečně karmicky zatěžovat, takže tento typ negativity u mne nenajdete. Jinak pokud necháte nehájenou pravdu napospas, lež zvítězí- stále platí 99x opakovaná lež se po sté stává pravdou...

Výhoda klávesnice, dříve pera je, že můžete "bojovat" s hnidopichy a misomuzy, aniž byste prolil jen jedinou kapku krve. Je lépe včas poukázat na výše uvedené než, aby nám pak podobní vládli.
Jinak díky za příspěvek, ikdyž není souhlasný (úsměv) Luděk

Datum: 12.02.2011

Vložil: ing. Luboš Navrátil

Titulek: Re: Re: Díváte se na nebe?

Já také děkuji za vyjádření.

Především nám pěkně leze na nervy psychická manipulace, objevující se leckde i v každodenních komentářích k událostem. Veškerá média jsou toho plna a to i média jiného druhu než televizní. S tím s vámi souhlasím, že je lépe na psychickou manipulaci poukázat, než jí nechat vegetovat. Jsem rád, že jste v klidu, podle toho co píšete...Luboš