O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Kurt Tepperwein: Pryč s kyselostí! - 2.díl

20.06.2011 07:19

Tři kroky pročišťování

Účinné pročišťování má tyto tři fáze:
- rozpuštění odpadních látek uložených v těle užitím počišťovacího čaje;
- neutralizace aktivovaných kyselin díky přísunu zásaditých látek (minerálů a stopových
prvků)
- vyloučení neutralizovaných kyselin přísunem dostatečného množství tekutin (vhodný čaj,
zeleninové šťávy, neperlivá voda, šťáva z artyčoků či pampelišek).
 

V mnoha případech je vhodnější opačné pořadí!
 

Začít vylučováním, aby se tělo nepřetěžovalo kyselinami.
Poté zvýšit přísun zásad, abychom vytvořili dostatečnou rezervu minerálů a stopových
prvků.
Teprve pak přistoupit k rozpouštění již vytvořených zásob kyselin, vázaných dlouhodobě
v těle.
Tímto pořadím se spolehlivě vyhneme zhoršení stavu na počátku kůry a krizím
během léčby či půstu, jimiž tělo reaguje na chyby z neznalosti – buďto na příliš intenzivní první
fázi rozpouštění nebo na nedostatečně provedený druhý a třetí krok.
 

Omlazovací koupel

Další velkou pomocí při čištění těla jsou zásadité koupele s hodnotou pH kolem 8,5
(určíme pomocí lakmusového papírku), kterou velmi snadno docílíme několika polévkovými
lžícemi natronu (jedlá soda). Velkou roli hraje doba trvání koupele, neboť zásady začínají
působit teprve po hodině. Proto bychom se měli koupat 2 až 3 hodiny, během hlavní fáze
očisty i třikrát týdně. Voda by neměla být příliš horká, stačí 35 až 38 stupňů Celsia, jinak by se
krevní oběh zbytečně přetěžoval. Účinek koupele zvýší přidání „zásadité směsi“. Vylučování
škodlivin kůží zvyšuje také pravidelné kartáčování kůže.
 

Klystýry
Mohou pomoci také zásadité klystýry (přidáme 3 gramy jedlé sody). Pomáhají také hojit
střeva. Největší část našeho imunitního systému se nachází ve střevech, proto je očista střeva
tak důležitá. Nejsou to viry a bakterie, které způsobují naše nemoci, nýbrž neschopnost
přetíženého imunitního systému, jenž se jim nedokáže ubránit.


Sauna
Prospěšná je také sauna, pokud hojně pijeme a tělu doplňujeme zásadité látky.
 

Masáž břicha
Aspoň jednou denně masírujte silnějším tlakem celou plochu břicha, především tvrdší
místa, abyste je uvolnili.


 

Odkyselování

Organické minerální látky jsou stavebním kamenem našeho zdraví. Proto je nezbytný
výskyt „zásobáren“ naplněných minerály – kůže, vlasy, vlasová pokožka, zuby, nehty, kosti,
klouby, žíly. Přebytek kyselin nutí tělo postupně vyčerpávat tyto zásoby.
 

Za osvědčený prostředek k odkyselení organismu je již dávno považována voda
z brambor. Dobře působí vhodné čaje a čajové směsi (třezalka, kopřiva, přeslička).
Odkyselení pomáhá tělesný pohyb na čerstvém vzduchu a hluboké dýchání.
Člověk je s pH hodnotou krve mezi 7,34 až 7,4 zcela jednoznačně zásaditá bytost (stupnice
rozpětí je mezi 1 až 14, přičemž 7 má neutrální hodnotu). Nemůžeme přehlédnout, že velkým
problémem dneška je překyselování prostředí – kyselé deště, kyselá půda. V jezerech umírají
ryby s pH hodnotou 5 jednotek.
Kyseliny nejsou v žádném případě jen škodlivé, naše tělo je potřebuje ke spalování a
získávání energie. Nebezpečné začnou být, když kvůli jejich přílišnému množství v těle dojde
k narušení nezbytné kyselozásadité rovnováhy.
Pak totiž dojde k typické kombinaci symptomů, z nichž jeden vzniká z překyselení
organismu a vytěžení minerálních zásob, druhý je výsledkem „uskladňování“ nezpracovaného
odpadu.
 

Příklady kombinací:
- vypadávání vlasů a infarkt;
- mrtvice, osteoporóza a revma;
- tříselná kýla a zelený zákal;
- křečové žíly a celulitida.
 

Např. konzumace vepřového masa a mnoha druhů sýrů s sebou přináší kyselinu sírovou,
která způsobuje měknutí meziobratlových plotének.
Cukr nám sice osladí život, ale tělo okyselí. Ještě před sto lety byl cukr podáván pouze
v lékárnách – a jako jed pro lidský organismus tam také patří.
Ovocný ocet sice přivádí tělu chybějící draslíkové ionty, ale jako každá jiná kyselá strava
odebírá tělu vápník, čímž urychluje vznik osteoporózy.
 

Překyselení těla je sice velmi zatěžující, ale jeho následek – odmineralizování – je
mnohem horší, pokud trvá dlouhodobě.
Krevní tlak se vymyká normě, zuby jsou napadené kazy, dásně jsou oslabené, vlasy
vypadávají ve větší míře, klouby a kosti jsou zeslabené, takže dochází k jejich zánětům a
k osteoporóze.

 

Kyselé látky způsobují v těle tři různá poškození:
1. Úbytek minerálních látek a s ním spojenou lámavost kostí a praskání cév, což vede k osteoporóze, infarktu a mozkové mrtvici. Zubní kaz, hemeroidy, křečové žíly, paradontóza, poškození meziobratlových plotének, tříselná kýla, vrásky, vypadávání vlasů.


2. Uskladňování látek, které by měly být vyloučeny. Revma, dna, záněty kloubů, tvoření kamenů, přetížení ledvin, narušený krevní oběh, poškození sluchu a zraku, zákal a arterioskleróza, otoky, plísně, artróza, starobní skvrny. Pokud jsou odpadní látky vylučovány, dostaví se akné, alergie, ekzémy, hnisavé mandle, lupénka, neurodermatitida, nežity, pocení nohou a zubní povlak.


3. Ztrátu přirozené imunity proti běžným infekčním chorobám, počínaje nachlazením.
 

Shrnutí: „Sami jsme si tím nejlepším lékem!“

 

- pravidelně kontrolovat pH moči (lakmusové papírky), ideální dosáhnout hodnoty okolo 7,5

 

- strava bohatá na zásady či neutrální strava:

ananas (enzym bromelin tráví odumřelou tkáň, aniž by zatěžoval tkáň zdravou),
artyčok,
aspik,
bambusové klíčky,
banány („plody moudrosti“ – nejvyrovnanější bilance výživných látek, harmonizují srdeční rytmus a hladinu cukru v krvi, rozšiřují vědomí, zvyšují hladinu serotoninu, obsahují kyselinu listovou),

bílý pepř,
bobkový list,
borůvky,
bramborová polévka,
bramborové knedlíky,
brambory,
brokolice,
broskve (čerstvé – vhodná třídenní čistě broskvová dieta),
brynza,
bylinkové čaje,
camembert (30% tuku),
celer,
celozrnný chléb,
cibule,
citrony,
cuketa,
cukrová kukuřice,
čaj zelený,
černý kmín (král koření, obnovuje hladinu minerálů v těle a optimalizuje organismus, vynikající je olej z černého kmínu),

černý kořen,
černý nasládlý chléb,
černý rybíz,
červená řepa,
červené zelí, česnek (ideální regulátor žláz),
datle,
droždí,
dýně,
fazole (zelené),
fenykl,
fíky,
grahamový chléb,
grapefruitový džus,
hlávkové zelí,
hovězí filet,
hrášek (čerstvý),
hroznové víno (bílé i červené, hroznový cukr se vstřebává přímo do krve, stimulují nervy, vhodná desetidenní kúra s červeným hroznovým vínem prudce sníží sklon ke srážlivosti krve a chrání před infarktem),
hrušky,
husí prsa,
chřest,
jablečná šťáva (přírodní), jablečná dřeň, jablečné víno, jablečný koláč (kynuté těsto), jablko (jíst se slupkou i s jádřincem),
jáhly,
jahody (čerstvé),
jogurt bílý (bohatý na vápník),
kapusta, kapusta kadeřavá,
kdoule,
kedlubny,
Knäckebrot,
kondenzované mléko,
kopr,
kroupy,
krupice,
krůtí maso,
kukuřice,
květák,
kyselá smetana,
kyselé zelí,
lanýž,
ledový salát,
lískové oříšky,
lněná semínka,
majoránka,
maliny,
mandle,
mango,
margarin,
máslo,
medový meloun,
meloun (samotný skvěle účinkuje při překyselení organismu),

meruňky (vysoký obsah minerálů),
minerální voda neperlivá,
mirabelky,
mléko (1,5 až 3,5% tuku),
mrkev,
nektarinky,
netučné mléko (sbírané),
netučný tvaroh,
nudle,
odstřeďované mléko,
olivy (bohaté na draslík),
okurky, okurky v koprovém nálevu, okurky v octovém nálevu,

ořechy,
ostružiny,
petržel,
platýs,
podmáslí,
polévková zelenina,
pomeranče, pomerančový džus (přírodní),
pórek,
rajčata, rajčatový džus (přírodní),
růžičková kapusta,
rýže (natural),
ředkev, ředkvičky,
řeřicha,
slepice (pečená i vařená),
slunečnicový olej,
sójové klíčky,
srnčí kýta,
šípky, špenát,
šťáva z kyselého zelí,
švestky,
telecí filé, telecí stehno,
třešně (elixír mládí, vysoký podíl zásad a také zinku),
tučné mléko,
tvaroh,
ústřice,
želatina,
žitná mouka (typ 997),
žitný chléb.
 

- dostatečně pít, pokud možno hlavně neperlivou vodu


- jíst mnoho přirozených a především čerstvých potravin, nejlépe v bio kvalitě

 

- omezit bílkoviny, omezit cukr (třtinový cukr či melasa obsahuje vysoký podíl životně důležitých stopových prvků, minerálů a vitamínů, ale náš bílý rafinovaný cukr toto vše ztratil, ochromuje peristaltiku střev a silně zatěžuje imunitní systém, ničí sklovinu, připravuje vhodné prostředí pro bakterie, dokonce časem snižuje inteligenci a činnost mozku, přetěžuje slinivku) a omezit sůl (jídlo raději ochucovat kořením; tělo potřebuje 3 gramy soli denně, avšak naše denní dávka bývá 15 gramů, což zvyšuje tlak, unavuje, dělá člověka náladovým a podrážděným, poškozuje ledviny)

 

- vyhýbat se „jedům“ (alkohol, nikotin, chemie)

 

- vyvarovat se zlosti a stresům

 

- dopřávat si zásadité koupele

 

- jíst v klidu a důkladně žvýkat (každé sousto přibližně 32 krát, není nutno strnule počítat, prostě tak dlouho, dokud není dostatečně rozmělněné, důsledně přitom prosliňovat sousta)


- nejíst pozdě večer


- denně dostatek pohybu na čerstvém vzduchu kvůli získání kyslíku a odkyselování pomocí dýchacích cest


- přirozeně zhluboka dýchat


- jíst málo masa nebo dokonce žádné


- příležitostně držet půst


- dbát na odkyselovací program a doplňování zásad (spirulina, květný pyl či klíčky)


- sledovat potřeby svého těla



Pro úplnost přehled nejdůležitějších kyselinotvorných potravin:
Ančovičky, avokádo, bílé víno, bonbony, brambůrky, broskve v plechovce, burské oříšky,
candát, cukr, cukroví, čaj černý, čočka, čokoláda, divoké prase, dorty, eidam, ementál (45%
tuku), fritovací olej, gorgonzola, halibut, hovězí pečeně, hovězí řízek, hranolky, humr, husa,
husí játra, játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelito, jitrnice, kandované ovoce, kapr, karbanátek,
kari koření, kečup, klobása, koka‐kola, kokosový olej, kokosový ořech, krevní tlačenka,
krocan, langusta, ledvinky, limonády, liška jedlá, losos, majonéza, makrela, marcipán, máslové
sušenky, maso, mušle, nugát, ovarové koleno, pálenka, perník, pivo, preclík, pstruh, račí
maso, rostbíf, rum, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, sleď, smažené krokety, sůl, sýr
Bries, sýr s hříbky, šampaňské, špek, štika, šunka, tavený sýr, třtinový cukr, tučné vepřové
maso, tuňák, tvarohový koláč, úhoř, vaječný likér, vepřová kotleta, volský jazyk, vuřt, whisky,
zajíc.

 

Připomínám, že i zásadotvorná strava se může měnit v kyselou při jídle v chvatu, ve stresu
či ve vzteku či v nevhodnou dobu.

 

Buddha: Nemoc je léčením nemoci!

 

Diskusní téma: Kurt Tepperwein: Pryč s kyselostí! - 2.díl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.