O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

LHC a stroj času?

18.03.2011 08:29

Stane se Large Hadron Collider strojem času?

Podle provokativní teorie Weilera a Ho z Vanderbiltu to není úplně vyloučené. Pokud LHC vytvoří Higgsovy bosony, mohly by zároveň s nimi vzniknout i Higgsovy singlety, které možná cestují do minulosti nebo budoucnosti v další dimenzi bránového světa.

 

 

Zvětšit obrázek
Bude se v CERNu slavit? Kredit: CERN.

 

Zvětšit obrázek
Teorie Higgsova singletu cestujícího v čase. Kredit: Jenni Ohnstad / Vanderbilt.

Jak už každý ví, Large Hadron Collider (LHC) je od 10. září 2008 největším urychlovačem částic na světě. 27 kilometrů přízračných podzemních tunelů, kterými sviští splašené částice téměř rychlostí světla. Podle jedněch to je bezesporu jeden z divů moderního světa. Jiní v něm zase vidí vražednou mašinu, která vyrobí černou díru a proto bychom se ho měli bát. Teoretičtí fyzici Tom Weiler a Chui Man Ho ze soukromé výzkumné Vanderbilt University tvrdí, že Velký hadronový urychlovač by také mohl být prvním funkčním strojem času na světě.

 

Weiler připouští, že jejich teorie nemá příliš velké šance uspět. Jedním dechem ale dodává, že zároveň neporušuje žádné fyzikální zákony. O co vlastně jde? Jedním z nejpopulárnějších cílů experimentů na LHC je lov dosud nepolapitelného Higgsova bosonu. Ten teď úžasně dráždí částicové fyziky, protože je poslední elementární částicí předpovězenou ve standardním modelu částic, která sice byla popsána už roku 1964 britským fyzikem Higgsem, ale zatím nebyla pozorována. Higgsův boson je přitom velmi významný, protože by měl hrát klíčovou roli ve vysvětlení původu hmotnosti ostatních elementárních částic a tím pádem i v pochopení mnoha základních dějů našeho vesmíru. Weiler, Ho a někteří další fyzici si myslí, že když Large Hadron Collider uspěje a opravdu vyrobí Higgsův boson, vznikne zároveň s ním i další částice, takzvaný Higgsův singlet.

 

Zní to divoce, ale podle konceptu Weilera a Ho by Higgsovy singlety měly být schopné skočit do další prostorové dimenze a v ní se pak pohybovat tam a zpět v čase. Nakonec by se měly vynořit zpátky v našich důvěrně známých rozměrech, buď v minulosti anebo v budoucnosti. Na této teorii je podle autorů sympatické, že se tento způsob cestování v čase vyhýbá všem velkým paradoxům, které jsou s cestami časem obvykle spojené a nevyžaduje žádnou negativní energii či podobné bizarní záležitosti.

Zvětšit obrázek
Weiler a Ho. Průkopníci cest v čase? Kredit: John Russell / Vanderbilt.

V jejich pojetí je cestování v čase omezené pouze na Higgsovy singlety, čímž odpadá otravné přemýšlení o důsledcích možného zabití vlastního pradědečka. Pokud by ale bylo možné tvorbu Higgsových singletů nějakým způsobem ovládat, mohli by operátoři takové technologie posílat zprávy do minulosti nebo do budoucnosti.

 

Zvětšit obrázek
LHC, vnitřek detektoru CMS. Kredit: CERN.

S trochou štěstí se již brzy ukáže, jestli se Weiler s Ho trefili anebo ne. Pokud obsluha LHC najde Higgsovy singlety nebo produkty jejich rozpadu, nebude už co řešit. Weiler a Ho navíc věří, že se Higgsovy singlety cestující v čase objeví i před okamžikem srážky urychlovaných částic, při které vlastně samy vzniknou. Jejich koncept Higgsových singletů vychází z nesmírně sexy M-teorie, která sjednocuje všech pět teorií strun a supergravitaci do jediného teoretického rámce. M-teorie má ambice stát se vysněnou teorií všeho, doposud se ale ještě úplně nezbavila dětských plenek. Je každopádně pozoruhodné, že vysvětluje svět nikoliv v důvěrně známých 4, ale hned v 11 rozměrech. Ve fantaskní optice M-teorie je náš vesmír vlastně čtyřrozměrná plocha, ve slangu M-teorie „brána“ nebo také „bránový svět“, plující s jinými bránami v „mnohovesmíru“ o mnoha dimenzích.

 

Podle M-teorie jsou základní stavební jednotky našeho vesmíru obvykle trvale uvězněné na bráně a nemohou jen tak cestovat v jiných dimenzích. Jsou však jisté výjimky, například gravitace. Podle některých fyziků je gravitace slabší, než zbývající základní interakce, tedy elektromagnetická síla, slabá interakce a silná interakce, protože se rozptyluje v dalších prostorových dimenzích. Podobnou výjimkou by mohly být právě Higgsovy singlety, které by měly reagovat pouze na gravitaci a ostatní základní interakce ignorovat.

 

Zvětšit obrázek
13.března 2011. LHC už zase jede. Kredit: CERN.

 

Zvětšit obrázek
Zatím jen simulace. Rozpad Higgsova bosonu. Kredit: CERN.

Hon na Higgsův boson podle všeho směřuje k rozuzlení. Mnozí očekávají, že ho na Velkém hadronovém urychlovači vystopujeme do konce roku 2012, tedy do plánované dlouhé technické přestávky LHC, během které by se měl tento div fyzikálního světa připravit na provoz při ještě vyšších energiích srážek částic v roce 2014. Pro urychlovač pronásledovaný smůlou by to jistě byla velmi vítaná satisfakce.

 

Prameny:
Vanderbilt University Research News 15.3. 2011, arXiv:1103.1373v1
Wikipedia (Large Hadron Collider, M-theory).


 

 

 

 

Autor: Stanislav Mihulka

 

Převzato z : www.osel.cz      (https://www.osel.cz/index.php?clanek=5614)

 

 

 

Diskusní téma: LHC a stroj času?

Datum: 18.03.2011

Vložil: petr

Titulek: polévka a kuchař

ahojky,
časoprostor je mentální povahy,je projevem Mentálna,chceme-li poznat pořádně časoprostor,nemůžeme tak učinit bez poznání Mentálna...

Datum: 18.03.2011

Vložil: LK pro Petra :-)

Titulek: Re: polévka a kuchař

Časoprostor je projevem Mentálna, ale není mentální povahy (úsměv).Časoprostor je povahy determinačního výjádření tvaru prostoru a kvantování časového projevu uvedeného prostoru....

Datum: 18.03.2011

Vložil: petr

Titulek: Re: Re: polévka a kuchař

polévka také není povahou kuchaře,ale kuchař za ní zodpovídá,tudíž,chci li se co nejvíc dozvědět o polévce,musím se zeptat kuchaře,zvláště pak nechci-li jen ochutnat,ale bádám z čeho je :o)

Datum: 18.03.2011

Vložil: LK pro Petra

Titulek: Re: Re: Re: polévka a kuchař

Povaha kuchaře se promítá do polévky, protože je to hmota, která je ovlivňována charakterem kuchaře. Pokud se chceš dozvědět o polévce, máš dvě možnosti:
a) přečíst si kuchařky nebo recepty na dotyčnou polévku
b) ochutnat polévku ne jen od jednoho kuchaře, ale raději více tvůrců polévek

No a když hovoříme o časoprostorové polévce, tak to platí úplně stejně... jen těch skutečných kuchařů a knih, které by o tom mohli relevantně hovořit, psát či publikovat je velice málo, nejen zde na Zemi... Když bys na některého místního kuchaře časoprostorových jevů narazil, drž se ho a nauč ce vařit časoprostorovou polévku a nejen ji, ale pozor na časoprostorový guláš, z toho pak bolí nejen hlava a břicho "vařiče", ale i ty nezainteresované .... a to je pak tobogán.... :-)

Datum: 18.03.2011

Vložil: petr

Titulek: Re: Re: Re: Re: polévka a kuchař

napsal jsi:Časoprostor je projevem Mentálna, ale není mentální povahy

a potom:Povaha kuchaře se promítá do polévky

přijmeme-li analogii:časoprostor=polévka
Mentálno=kuchař

pak v tom máš rozpor

myslím,že je jen jediný Kuchař=Absolutno,a když Ho nepoznám,nemám šanci poznat něco z Jeho stvoření=polévky
...............................

Datum: 18.03.2011

Vložil: LK pro Petra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: polévka a kuchař

Povaha není z Mentálna, ale z Astrálna :-)!!!
Mentálno není Kuchař! Kuchařem je Vědomí = Akaša "O" typu!
Časoprostor není polévka! Časoprostor je skoro jako polévka = produkt, pak už se dá použít analogie.
Vzhledem k tomu, že jsme projevem i částí Božského Vědomí, můžeme vařit i my, tedy můžeme s časoprostorem nejen pracovat, ale jej tvořit i destruovat (materializace a dematerializace) přenos v čase a v prostoru lze nejen oddělit z pevného spojení časoprostoru, ale i tvořit v prostoru nezávisle na čase, ale stejně tak pracovat a modelovat čaový projev kontinua.... to je však už opravdu pro dospělé a vyspělé v božském aspektu. Já vím že to vyznívá divně a přehnaně, ale je to realita,která není z říše fantazie a snů, takže asi tak :-)

Datum: 19.03.2011

Vložil: petr

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: polévka a kuchař

"Vzhledem k tomu, že jsme projevem i částí Božského Vědomí, můžeme vařit i my, tedy můžeme s časoprostorem nejen pracovat, ale jej tvořit i destruovat "
s tím skoro souhlasím
člověk sám nemůže mnoho,ale uvědomí-li si,že je Božským Vědomím,může,jako toto BV mnoho,to ale musí zapomenout na to,že je člověk
no a vtomto stavu pak i rozumí časoprostorům...bez piplání se v bosonech a higgsech.
...................................................

Datum: 19.03.2011

Vložil: LK pro Petra

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: polévka a kuchař

Tak jsme se konečně dostali k tomu podstatnému a to k přístupu vědců. Dostáváme se k jejich motivacím a touhám. Bohužel ne všechny jejich motivace a touhy jsou v souladu s vývojem a úrovní jejich Vědomí. Takže pak páchají ve jménu tzv. poznání a vědy přípravy k zločinům, kterýmse také dá říkat technologická magie, která však nemá sloužit Lidstvu, ale jen úzské skupince rádoby mocných....

Datum: 19.03.2011

Vložil: petr

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: polévka a kuchař

mnoho vědců neznám,ale asi jsou s motivací na tom podobně jako ostatní lidé...tj ne vždy v souladu s vývojem,na druhé straně také nevylučuji existenci skupin,zajímajících se upřímně o Absolutno.To ovšem probíhá spíše mimo hlavní proud.
Jeden můj přítel dokonce má vizi,že věda převezme úlohu náboženství,které díky své zkosnatělosti nebude moci reagovat na překotný vývoj v nejbližším období..
A skupinka "mocných"?Myslím že už jim pomalu odzvání,i když se drží zuby nehty.
dík a ahoj
p