O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy

Video: Potraviny, a.s. (Food, Inc.)

10.06.2011 07:41

Pěkný den,

minule jsem Vám poslal pozitivní odkaz (viz Video: Úsměvem ke štěstí )

tentokrát to moc veselé není, ale o to pravdivější...

dokument o jídle

https://dokumentarni.tv/zdravi/potraviny-a-s-food-inc

mějte se hezky,
PhDr. Jaroslav Simon
kouč a psycholog
www.jaroslavsimon.cz

 

 

Ano, tento dokument o potravinářském průmyslu a zemědělství v USA je nejen neveselý, ale přímo odstrašující. A nepochybně jde v ruku v ruce se zhoršujícím se průměrným zdravotním stavem lidí, který přes relativně vysoký průměrný věk dožití, však neodpovídá kvalitou života. Ale to už je zase jiná kapitola. Takže pokud máte silné nervy, tak vzhůru do sledování filmu ...

(PN)

 

 

Potraviny, a.s. / Food, Inc.

 

Ve filmu odhaluje režisér Robert Kenner praktiky potravinářského průmyslu a ukazuje některá fakta o průmyslové výrobě potravin, která byla dosud konzumentům s tichým souhlasem vládních ministerstev utajována. Dokument ukazuje, jak hrstka korporací kontroluje dodávky potravin a často staví vlastní zisk před zdraví spotřebitelů, živobytí farmářů, bezpečnost zemědělských pracovníků a ochranu přírody. Přesvědčivý depresivní pohled na velkopodnikání ve výrobě potravin nejen popisuje jejich nechutnou cestu z polí a stájí ke spotřebiteli, ale zároveň zkoumá ekonomický řetězec, v němž následky zdánlivě levného jídla, kdy hamburger stojí méně než brokolice, nese celý zdravotní a sociální systém. Obsahuje řadu rozhovorů s odborníky na slovo vzatými.

Food, Inc. - USA, 2008, 94 min - anglické znění s českými titulky

 

 

 

Diskusní téma: Video: Potraviny, a.s. (Food, Inc.)

Datum: 13.10.2011

Vložil: Radek

Titulek: merkapto@centrum.cz

Poznámky ze sledování:
2. rajcata v ethylenu (plynu) nejsou nic spatneho. ethylen je fytohormon vyskytujici se u mnoha rostlin.
3. prumysl ma zakonnou povinnost informovat spotrebitele, co ji (v čr je i nejaka organizace pro to). v usa nevim
4. to, ze se prodava maso bez kosti je jen dobre. ja bych neplatil penize za kosti!
5. neni pravda, ze by bylo mnoho nadnarodnich spolecnosti, ktere ovladaji potravinovy retezec. u nas - viz. farmarske trhy.
Vzdy se da vzbourit proti nekvalitě. vzhledem k tomu, ze v dokumentu udali, ze v americe je 47 000 produktu, tak neverim tomu, ze tolik toho vyrabi par firem.
6.nabádá to k tomu, že tento dokument je jedna velká konspirace
7.to, že jsou fast foody bordel není nic novýho pod sluncem. (viz. dokument supersize me). člověk to taky nesmí žrát furt!
8.způsob separace na jednotlivé úkony je způsob vědecného managementu, který se rozvíjel kolem parní revoluce. Je efektivní, způsobuje snížení cen a vysokou produkci. Nevidím na tom nic špatného. Něco jiného by to bylo v kuvhyni, kde by každý kuchař utvářel každé jídlo jako originál. taky by tomu odpovídala cena. Kolik lidí by na to mělo?
9. předělání kuřete - jednodušše - moc kuřecího masa - moc lidí se nakrmí -cena půjde dolů-bude si to moci dovolit více lidí.
10. dokud se bude "průměrný" konzument řídit filozofií - je mi jedno co jím, hlavně když je to levné a dobré, tak nedojde k žádné podstatné změně. Ruku na srdce, kolik lidí ve svém volném čase zkoumá, co jí? (co je křehčené maso, výběrová šunka, glukózo-fruktózový sirup aj.)
11.proč ten týpek argumentuje, že by bylo hezké, aby ostatní viděli, co dělají? Když se mi přece něco nelíbí, tak to přestanu dělat a začnu dělat něco, co mě baví, co se mi líbí (pokud nejsem pod diktátem peněz)
12.zamýšlím se nad tím, jestli existují nějaké směrnice a nějaké zákony pro pěstování kuřat. kdyžne v USA tak aspoň u nás. Nevěřím, že by neexistovali regulační mechanismy.
13.ATB se skutečně dávají do krmení, aby se zvýšila výtěžnost. Otázkou je...Potřebujeme je tam vlastně až tak moc??
14. Bakterie nejsou imunní, získávají rezistenci! To si vycucal z prstu nějaký blbec!
15.Nevím, co si o tom dokumentu myslet. Na jednu stranu ztráta času,na druhou stranu otázka, jestli je to dostatečně seriózní vzhledem k tomu,kolik je tam podivností.
16. Z pěstování tabáku se přešlo na pěstování kuřat. Průměrný farmář si půjčí 500 000 dol na rozjetí farmy a vydělá 18 000 dol. Není to trochu divný?
17. kdybych vlastnil firmu na výrobu kuřat, tak bych určitě nenachal nahlédnout komukoliv tak hluboko, abych mu prozradil své know-how. Ukázal bych mu svoji firmu jen povrchně.
18.Ano, veškeré potraviny jsou iluzí diverzifikace. Jsou z jedné a té stejné podstaty - bílkoviny, sacharidy a tuky (+ x dalších věcí . askorbovka, barviva...)
19. kukuřice se užívá pro produkci HFCS("isoglukoza"). Co naplat, je to levnější než glukoza a sladší. Bohužel nevhodné ve velkém množství (jako všechno jen tak mimochodem)
20. je mi trapné zmiňovat, že pesticidy jsou nutnost, aby bylo možné produkovat mnoho potravin za levno. Jestli se to někomu nelíbí, může si kupovat biopotraviny. V ceně je dáno jasně najevo, kolik stojí ta práce, když se neužijí pesticidy.
21. kukuřice nemá "tučné" škrobové zrno. Má škrob. škrob je složen z glukozy. glukoza-fruktoza (laicky cukr) - se uživa ke sladění. proto tolik produktů.
22.neni pravda, ze by zvirata byla krmena kukurici. Jsou krmena potravou obsahujici nejake latky z kukurice. Nechapu, co je na tym divnyho. Je to, jako kdyby si clovek dal kečup a lžičku cukru a řekl, že je to to samý.
23.z ekonomického hlediska není možné prodávat cokoliv pod výrobní cenou, pokud pro to nejsou nastavené státem dotace.
24.E.Coli se nachazi v prdeli a nevadi. Když se přemnoží, začne vadit. Když se dostane, kam nemá - je problém na světě. Enterohemoragická E.Coli (0157:H7) se nevyvine sama. Tohle je jednoznačně blbost. Tato E.Coli přijala plazmid produkujici shiga toxiny. V traktu se může vyvinout jakákoliv forma.
25. bakterie se dají z potravin odstanit tím, že se uvaří. Potíž je se sporulujícími organismy. na ty je třeba mnohem vyšší teplota.
Končím sledování tohoto dokumentu. Je to blbost.