Grapefruit
Grapefruit neboli grep je citrusové ovoce o něco málo větší než pomeranč. Má žlutou slupku, pod níž se skrývá dužina, která je stejně jako u pomeranče rozdělena na oddíly. Její barva může být různá – bílá, růžová až červená. Grep se netěší moc velké oblibě kvůli své hořkokyselé chuti. Nejsladší jsou grepy s červenou dužinou.
Grapefruit roste na stejnojmenném stromě (lat. Citrus paradisi), který dorůstá výšky až 13 metrů a ročně rodí až 700 plodů. Byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl dovezen do Ameriky. Jeho plody byly zařazeny na jídelníček ale až v 19. století, do té doby se grapefruit pěstoval jako okrasná rostlina. V současnosti se pěstuje v Brazílii, Izraeli, Turecku, Španělsku a Severní Americe.
Složení grapefruitu
Grep je jako každé citrusové ovoce bohatý na vitaminy, obsahuje vitamin C, B1, K a trochu vitaminu E. Další důležitou složku tvoří flavonoidy, pektin a prvky – draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo a další.
Prospěšnost pro organismus
Grapefruit:
- posiluje obranyschopnost organismu
- posiluje kardiovaskulární systém, zlepšuje krevní oběh, ředí krev; snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- působí jako prevence rakoviny, zvláště rakoviny plic a žaludku
- má detoxikační účinky
- pomáhá při trávících a střevních potížích
- chrání dýchací cesty, uši a ústní dutinu před infekcí
- zmírňuje příznaky gynekologických problémů
- ulehčuje od obtíží spojených s křečovými žílami a revmatismem
- působí protizánětlivě
- napomáhá při léčbě alergií, astmatu a ekzémů
- užívá se při odtučňovacích dietách
Také pecky grapefruitu jsou užitečné, mají totiž silné antibiotické účinky.
Vitaminy obsažené v grepu výrazně posilují imunitu a chrání před vznikem sklerózy a křečových žil. O škodlivé látky, tuky a cholesterol se stará látka pektin, která je zachycuje ve střevech a odvádí ven z těla.
Konzumací grepu můžeme předcházet rakovině prsu, prostaty, žaludku a plic. Také se doporučuje užívat po prodělané Lymské Boreliose.