O duchovním poznání a cestě bez dogmat a jiných nesmyslů na konci této Epochy
Zdraví a staronové poznatky - 8 (Arónie černá)
Arónie černá - temnoplodec
(Aronia melanocarpa)
Arónie jsou svými plody podobné jeřábům, a u nás se pěstují tři druhy. Aronia melanocarpa (temnoplodec černý), Aronia arbutifolia (temnoplodec planikolistý) a Aronia prunifolia (temnoplodec třešňolistý). Z hlediska využití plodů je asi nejlepší A. melanocarpa.
Použití arónie:
Plody mají až 60% šťávy. Tato šťáva se dá s úspěchem také použít na přibarvování světlých vín, různých nápojů, šťáv ap. a na výrobu biologicky aktivního potravinářského barviva. Z plodů jsou výborné kompoty, zavařenina, džem, vína, šťávy, plody se dají také sušit a nepodléhají snadno plísni, kvasinkám ani bakteriální hnilobě.
Přírodní šťáva a plody arónie se doporučují jako léčebný prostředek při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a anacidních gastritidách. Je ověřeno, že šťáva snižuje hladinu cholesterolu v krvi nemocných aterosklerózou. Zvyšuje se rychlost proudění krve, což je vhodné při léčení hypertenze. Veškeré výrobky z arónie projevují aktivitu při zpevňování kapilár. Zjistilo se, že působením plodů a šťávy jeřábu černoplodého se vyrovnávají procesy vzruchu a útlumu v mozku a snižuje se emocionální nerovnováha. Šťáva z jeřabin má podle výzkumu izraelských vědců z ovocných šťáv nejvyšší vliv na imunitní systém a stejný účinek můžeme očekávat také u arónie. Dělají chybu ti, kteří tyto stromy považují jen za okrasné.
V dnešní době syntetických sirupů a nápojů je šťáva z arónie vítanou změnou pro přípravu nápojů. Prodávané džusy se zvýšeným podílem arónie nebo černého rybízu po zředění se stolní nebo pramenitou vodou vodou (1:1) představují nápoj, který lze doporučit dětem i dospělým, kteří se bez přislazovaných nápojů dosud nedokáží obejít. Ale výrobci sirupů již částečně procitají - lze vidět sirupy přibarvované biologicky aktivním barvivem s výtažkem z černého bezu.
Sklizeň arónie
Plody vydrží dlouho na stromě zralé, aniž by se kazily, takže je můžeme sklízet postupně a konzumovat je vždy čerstvé. Někdy nás ale se sklizní posledních plodů mohou předběhnout ptáci, proto lze na toto období překrýt keř síťovinou (ačkoliv rozdělit se o úrodu s opeřenci je celkem fér). Z jednoho keře můžeme obrat až 10 kg plodů, které lze ve vhodných podmínkách uskladňovat až 2 měsíce, aniž by utrpěly na jakosti. Produkty z arónie nejsou tak často (jako např. produkty z jahod či jablek) zatíženy plísňovými toxiny.
Pěstování arónie
Arónie se pěstuje většinou jako keř, bývá vysoká asi 2 m a široká 1,5 m, nebo roubovaná na jeřáb ptačí, na kterém vytváří menší koruny (do ekozahrad ji rozhodně sázíme keřovitou pravokořennou). U nás se pěstuje odrůda Nero. Aronie začíná plodit brzy a hodně. Poměr velikosti stromku a hmotnosti úrody je někdy až zarážející. Škůdci ani chorobami netrpí, je samosprašná. Pro svou nenáročnost pěstování a ošetřování a pravidelnou úrodu představuje také ekonomický efekt i pro zahrádkáře s menším pozemkem. Dosahuje pěkných výnosů i ve špatné půdě a v nepříznivých klimatických podmínkách. Plody uzrávají v první polovině září. Po uzrání je potřeba úrodu brzy sklidit, protože plody záhy opadávají, nebo je ozobávají ptáci. To co potřebujete pro vlastní spotřebu lze před ptactvem chránit sítěmi, zbytek jim nechte, tyto plody jsou pro ně cennou potravou.
Má ráda dostatek slunce, proto vybíráme slunné stanoviště. Zbytečně ji nezastřihujeme, nejvíce totiž plodí na konci větví a sama udržuje pěkný tvar a optimální velikost. Používá se i do volně rostoucích živých plotů a mezí.
Množení arónie
Keříčkové sazenice můžeme získat řízkováním, odnožemi (kořenovými odkopky), hřížením, dělením keřů a také ze semen, protože potomstvo si celkem dobře podržuje vlastnosti matečné rostliny. Je však třeba sledovat semenáčky a při případných negativních vlastnostech (nízká plodnost, náchylnost na mráz, drobné plody apod.) nekvalitní jedince po vzoru přírody odstraňovat.
autor článku: Jaroslav Svoboda ... převzato z : https://www.ekozahrady.com/aronie.htm
Nejlepší recepty od čtenářů Receptáře:
Sirup z arónie za studena
Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.
Potřebujeme
- 2 l plodů arónie
- 80 g kyseliny citronové
- asi 2 až 3 kg cukru
Jak na to
- Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
- Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
- Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
- Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.
Arónie a la brusinky
Potřebujeme
- 1 kg plodů
- 600 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 3 až 4 roztlučené hřebíčky
- sklenku rumu
- 1 pektogel
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
Jak na to
- Kuličky arónie očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Nasypeme do kastrolu, podlijeme troškou vody a vaříme asi 20 minut.
- Přidáme cukr, koření a vaříme doměkka.
- Ke konci varu plody zčásti rozmačkáme, přidáme pektogel, minutu povaříme, přidáme kyselinu citronovou, a když se rozpustí, stáhneme kastrol z ohně.
- Přilijeme rum, promícháme a horkou směs nalijeme do malých čistých skleniček, které uzavřeme.
Aróniové víno, pikantní a temně rudé
Na 1 l šťávy potřebujeme
- 450 g cukru
- kvasinkovou kulturu
- špetku živné soli
Jak na to
- Plody rozemeleme, vylisujeme a necháme odkalit.
- Na litr šťávy přidáme 450 g cukru, zákvas čisté kvasinkové kultury a 0,16 g živné soli.
- Kvašení vína je bouřlivé a probíhá při teplotě 20 °C.
- Nakonec víno podle chuti přisladíme.
Dobrůtka ke svíčkové z arónií
Potřebujeme
- 2 kg plodů
- 1,4 kg cukru
- vanilkový cukr
- skořici
- dva roztlučené hřebíčky
- půl hvězdičky badyánu
- nadrobno nakrájený citron
- 0,2 l rumu
Jak na to
- Vše vyjma rumu smícháme a vložíme na 30 minut do trouby.
- Poté přilijeme jednu až dvě deci rumu. Podáváme ke svíčkové místo brusinek
Aróniový kompot dušený v troubě
Potřebujeme
- 450 g cukru na 1 kg plodů
Jak na to
- Omyté plody promícháme s cukrem, pak v troubě pod pokličkou dusíme, dokud směs nepustí šťávu.
- Měkké plody lžící vybereme a nasypeme do sklenic.
- Nakonec je polijeme pěnou z převařené šťávy.
Zdravotní marmeláda z arónie
Potřebujeme
- 2 l plodů
- 1 kg krystalového cukru
- 1/2 l vína (i ovocného)
- 1/2 lžičky skořice
- 5 roztlučených hřebíčků
- sklenku rumu
- větší špetku sorbanu
Jak na to
- Plody otrháme ze stopek, propláchneme teplou vodou a necháme okapat.
- Vysypeme je do kastrolu, polijeme vínem a vaříme asi půl hodiny.
- Poté plody podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí.
- Ke konci varu přidáme sorban proti plísním a trošku rumu.
- Ještě vroucí marmeládu lijeme do menších skleniček.
Spoluautor Jana Martinková....převzato z : https://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/aronie-sladka-a-zdrava-pestovani-sklizen-sirup-vino-marmelada/
Diskusní téma: Zdraví a staronové poznatky -8 (Arónie černá)
Doporučujeme z našeho webu:
Dávné proroctví, které již žijeme !
Mikrokosmické komuni kační spojení na úrovní Vědomí
Štítky